Dani draganića

Završio projekt “Anđeoska krila”

Na završnoj konferenciji projekta Anđeoska krila, sufinanciranog od strane Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, predstavljene su sve provedene aktivnosti i ostvareni rezultati. Volonterima su podijeljene Potvrde o završenoj edukaciji i volonterske knjižice, a svoje zahvalnice dobili su i predavači koji su svojim znanjem i iskustvom doprinijeli kvalitetnoj edukaciji volontera.

 Glavni cilj projekta bilo je unapređenje sustava palijativne skrb putem edukacije volontera i njihovog uključivanja u skrb za palijativnog bolesnika,senzibilizacija javnosti o važnosti i značaju uloge volontera u skrbi te poboljšanje kvalitete života oboljelih i njihovih obitelji. Cjelokupni projekt proveden je u četiri dijela.

Prva faza uključivala je općenito znanje o palijativi, u središtu druge faze bila su prava i obveze volontera, etički kodeks i volonterski ugovori, kao i supervizija te socijalne vještine. U trećoj fazi volonteri su naučili ponešto o psihološkom pristupu u palijativi, o važnosti razumijevanja sagorijevanja i žalovanja. Slušali su i o duhovnosti te ulozi svećenika u palijativnoj skrbi. Posljednja faza edukacije bila je posvećena ulozi socijalnog radnika u cijeloj priči, kao i ozadaćama volontera.

 22 volontera, koliko ih se uključilo uprojekt, iznimno su zadovoljni iskustvom i znanjem kojeg su stekli.Gotovo sva predavanja su slušali u uređenom prostoru Pastoralnog centra Župe sveta Tri kralja na Baniji, uz blagoslov i potporu velečasnog Antuna Kolića.

 Nisu nam mogli promijeniti stvarnost,ali su lijepom riječi i potporom pokazali da postoji netko tko brine… za čovjeka. Riječi su to članova obitelji koji su imali podršku volontera u najtežim trenucima, i upravo su te riječi ono što motivira i gura naprijed sve volontere i sudionike u ovakvim plemenitim projekata.