Dani draganića

Dr. Hlaj: Pacijenti još uvijek ne razlikuju prehladu od gripe

U Karlovačkoj županiji registrirano je 40 oboljelih od gripe. Da mnogi još uvijek ne znaju prepoznati simptome gripe potvrđuje i činjenica da pacijenti gripu izjednačavaju s prehladom.

“Kod nas se kolokvijalno prehlada zove gripa i onda sve više ljudi kaže: -joj cijepio sam se protiv gripe a imao sam gripu- a zapravo nije imao gripu nego je imao prehladu. Gripa je puno teža bolest od prehlade. Počinje naglo i uglavnom ne počinje s respiratornim simptomima- hunjavicom i kašljem, nego malaksalošću, bolovima u mišićima i povišenom temperaturom između 38 i 40 stupnjeva. Obična prehlada nastupa postepeno i karakterizira ju prvenstveno produktivni kašalj ili kihanje i hunjavica.”, ispričala je dr. Renata Hlaj iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

KARLOVACKO

Gripa je virusna bolest i na nju antibiotici ne djeluju. Nije čak nužno odmah ići liječniku, ali svakako se preporuča odlazak u slučaju problema s disanjem, velike malaksalosti i problema svijesti, te u slučaju da simptomi gripe traju duže od tjedan dana.

Jedina sigurna prevencija u slučaju gripe je cijepljenje protiv iste, sve ostalo služi samo podizanju imuniteta, tvrdi doktorica Hlaj.