Dani draganića

Slovenska delegacija u Gradskoj knjižnici

Gradsku knjižnicu Ivan Goran Kovačić posjetili su danas i predstavnici slovenskog parlamenta iz Ljubljane, na čelu s veleposlanicom Slovenije u Zagrebu, Smiljanom Knez. Karlovačka knjižnica vodeća je knjižnica Slovenaca u RH i kao takva sjedište slovenske kulture, književnosti i umjetnosti.

Posjet je organiziran prije svega kako bi se visoki dužnosti upoznali s radom odjela slovenske knjige, kao i s problemima te izazovima u radu sa slovenskom nacionalnom manjinom u Karlovcu. Obišli su ujedno i ostale knjižnične odjele te nakraju prošetali gradom i pogledali prirodne i kulturne znamenitosti.

Slovenci svake godine 08.veljače slave svoj kulturni dan, a ovog su puta odlučili tu prigodu iskoristiti za jednu plemenitu gestu. Naime, u parlamentu su sabrali slovenske knjige raznih žanrova te ih u sklopu svog posjeta Karlovcu poklonili gradskoj knjižnici.

Već početkom ožujka s provedbom kreće i jedan vrlo vrijedan projekt pod imenom Jezikovni i kulturni stih Slovenijo, a financira ga slovenska vlada,  treću godinu zaredom. Riječ je o tečaju slovenskog jezika, slovenske kulture i umjetnosti koji će se održavati u prostorijama Knjižnice, a namijenjen je odraslim članovima knjižnice.


Za projekt se svake godine izdvaja oko tisuću eura, tečaj je u potpunosti besplatan za sve zainteresirane, a voditeljica će biti profesorica Slovenskog jezika koja će svakog tjedna dolaziti u knjižnicu i educirati polaznike.