Ravnateljica karlovačke gradske knjižnice Jasmina Milovčić potpisala je ugovor s predstavnicom tvrtke AB gradnja Marijom Janžetić o izvođenju radova energetske obnove tzv. “Starog dijela knjižnice”. Glavni cilj projekta koji je započeo u veljači prošle godine je smanjenje potrošnje energije, smanjenje emisije CO2, a obnova bi trebala popraviti i kvalitetu boravka u knjižnici, kako korisnika, tako i samih djelatnika.

Radovi startaju početkom ožujka, a trebali bi završiti do kraja ove godine. Ukupna vrijednost projekta je 6 milijuna i 786 tisuća kuna, od čega je nešto manje od tri milijuna kuna bespovratnih sredstava, a pomoć je pristigla i iz ministarstva regionalnog razvoja i to u iznosu od milijun i pol kuna.

Toplinska i hidroizolacija bit će postavljena na krov, stropove, podove i ukopane podrumske zidove, vanjski zidovi bit će obloženi toplinskom izolacijom, a bit će zamjenjena i kompletna vanjska bravarija. Novi ventilokonvertori regulirat će niskotemperaturno zračno grijanje i hlađenje prostorija, a bit će zamjenjena i cjelokupna unutrašnja rasvijeta.  Energetska obnova stoga će osim funkcionalnog dijela, koji će omogućiti, kao što je već rečeno, kvalitetnije uvjete za rad svim djelatnicima, imati napokon sređen i estetski dio.

Grad Karlovac u ovom trenutku u provedbi ima oko 30 milijuna kuna vrijedne projekte energetske obnove, a uz uređenje knjižnice, naglasak je u ovom trenutku i na obnovi Osnovnih škola Braće Seljan i Turnja. Vrlo brzo na red za obnovu doći će i zgrada Gradske uprave u Banjavčićevoj ulici.

Vrijedni zaposlenici karlovačke knjižnice početkom tjedna započeli su s izmještanjem dijela fonda u zatvorenom spremištu iz našeg kompaktusa u jedno iznajmljeno skladiše, obzirom da prvi radovi počinju na hidroizolaciji i uređenju »podrumskog » dijela, istaknula je na kraju ravnateljica Milovčić.