Automatski vanjski defibrilator postavljen u Generalskom Stolu

Općina Generalski Stol dobila je automatski vanjski defibrilator. Riječ je o nacionalnom programu – Pokreni srce – spasi život, a defibrilator je postavljen ispred zgrade ambulante Doma zdravlja.

Defibrilatori mogu pomoći. Oni isporučuju istosmjernu struju u srce pacijenta koji je doživio iznenadni srčani zastoj, a pomoći se treba u roku od tri do pet minuta od kad se nesreća dogodila. U prošloj godini, čak je sedamnaest života u RH spašeno na ovaj način, što nije zanemarivo.

U gradu Karlovcu postavljena su dva defibrilatora, u centru grada kod Fine te kod Aquatike, a što se tiče županijskih općina, aparate za spašavanje života dobili su Žakanje, Lasinja, Saborsko, uskoro će ga dobiti i Plaški te naravno, Generalski Stol. Želja ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maje Grbe Bujević je da se na još nekim mjestima u županiji postave ovi aparati, iako je u ovom trenutku interes manjih općina za edukacijom još uvijek iznimno slab.

Osim gradova i općina, vanjske defibrilatore u Hrvatskoj dobili su i trajekti koji voze duže od 20 sati, Hrvatske autoceste, HGSS i mnogi drugi.