S obzirom na to da je mirovinskom reformom od ove godine predviđeno zapošljavanje i umirovljenika, neke vijećnike zanimalo je zašto se ugovori zaposlenicima pred mirovinu produžuju, umjesto da se zaposle nove, mlade i stručne osobe.

Na aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća, Mariju Bodrožić Zorić najviše je zanimala priča oko produljenja ugovora osobama pred mirovinu. Svoje izlaganje započela je citiranjem zakona o radu, i to dijela u kojem piše da radni odnos prestaje ispunjenjem određenih uvjeta-  s navršenih 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža. Iznimke od pravila vrijede samo u nekim jedinstvenim okolnostima i posebnim uvjetima.

Posebne okolnosti se u ovom slučaju odnose na Peru Karmelića i Miloša Đankovića koji rade u odjelima za građevinske dozvole i komunalno gospodarstvo, tj. Promet. Oni su potpisali nove ugovore na 6 mjeseci, odnosno godinu dana i to zato što trenutno na tržištu rada nema osoba koje bi ih kvalitetno mogle zamijeniti.

Kad se već govori o zaposlenicima Gradske uprave, važno je istaknuti kako, prema javno objavljenom planu zapošljavanja za 2019. godinu, gradonačelnik Mandić planira zaposliti 14 novih ljudi, od čega 12 na neodređeno. Podatak je to koji nisu svi vijećnici dočekali s oduševljenjem. SDP-ova Željka Verner istaknula je da u vrijeme kad sve više ljudi odlazi iz grada, Gradska uprava ima potrebu za novim zapošljavanjima, što nije logično.

Plan prijema u gradsku službu, odnosno u javne službe je zakonska obveza svake lokalne uprave, naglasio je gradonačelnik Mandić te dodao da ta brojka sama po sebi izgleda dramatično, ali u stvari uopće nije.

Od 09.lipnja 2017.godine iz Gradske upravo otišlo je više od 20 ljudi, stoga su, prema riječima gradonačelnika, raspisani natječaji bili u većini slučajeva samo za zamjene tih osoba.