Dani draganića

Okusi Armenije u Ozlju

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ivana Belostenca u Ozlju održana je „Večer armenske hrane“. Događaj je organizirao i proveo LAG Vallis Colapis u suradnji s armenskim volonterima. Volonteri su pripremili i predstavili armenska jela: dolma (armenska sarma ali u listovima vinove loze) koju jedu s kiselim vrhnjem, razne salate, tradicionalni kruh koji izgleda kao lepinja, slatkiše, čaj.

Gošća na jučerašnjem događaju bila je i Armenka s hrvatskom adresom koja je okupljenima predstavila i neke knjige o Armeniji koje su dostupne u Hrvatskoj te pomogla pri pripremi događaja. Ovaj interkulturalni događaj pružio je priliku građanima i građankama Ozlja upoznati i probati nešto sasvim neuobičajeno za ozaljski kraj.

„Večer armenske hrane“ bio je samo jedan u nizu događaja/aktivnosti koje provode armenski volonteri u Ozlju i okolnim općinama/gradovima. Naime, volonteri su u Ozlju u sklopu Erasmus+ projekta „Act, Learn, Improve, Volunteer, Empower –ALIVE“ kojeg financira Europska komisija, a preko Agencije za mobilnost i programe EU. Radi se o volonterskom projektu kroz koje mladi iz cijele Europe i susjedstva imaju mogućnost otići u drugu državu te u njoj volontirati narazličitim aktivnostima i to do najviše 12 mjeseci.

Armenski volonteri, Ashot i Raffi, su u Ozlju već 5 mjeseci te su vrlo aktivni u zajednici (provode tematske radionice o Armeniji, tečaj ruskog jezika, drže predavanja u školama, pišu blog i sl.). Volonterima je kroz sredstva projekta osiguran smještaj te sredstvaza hranu i džeparac, a ostat će u Ozlju do 10. lipnja ove godine. U aktivnostima koje slijede upoznavat će mlade o mogućnostima koje nudi Erasmus+ program.