Dani draganića

Proslavljen 181. rođendan Gradske knjižnice Ivana Gorana Kovačića Karlovac

Gradska knjižnica Ivana Gorana Kovačića Karlovac proslavila je svoj 181. rođendan, u petak, 1. ožujka. Duge povijesti, uspješnog djelovanja i velike važnost knjižnice tijekom ovih godina, prisjetili su se, kako djelatnici tako i stalni posjetitelji ove kulturne ustanove.

Nakon bogatog jutarnjeg programa za djecu uslijedila je i ispunja večer. Povodom rođendana izabrani su i najčitači u 2018. godini vu kojoj se puno čitalo. Izabrani su najčitači u raznim kategorijama. Najimpresivniji broj pročitanih knjiga postigla je Vlatka Aršulić Kasunić, koja je pročitala više od 150 knjiga tijekom prošle godine.

Osim izbora najčitatelja, rođendan knjižnice bio je prilika i za predstavljanje monografije “Ilirskog čitanja družtvo / Društvo narodne čitaonice karlovačke (1838. –1897.)” autorice Rosane Mikulić, nekadašnje djelatnice knjižnice.Ovo je jedina knjiga koja objedinjuje djelovanje ovoga društva, koje je u Karlovcu ostavilo dubok traga.

Autorica vjeruje kako je Društvo i njegovo djelovanje aktualno je danas kao primjer kako intelektualcima tako i poduzetnicima, te ističe kako je ovo intrigantno štivo.

Nakon predstavljanja knjige prisutni su opet mogli zaploviti u karlovačku povijest. Naime, na zavičajnom odjelu predstavljeni su Karlovački kalendari čiju su izložbu pripremile Aleksandra Mikić Grginčić i Maja Žužak Horvatić. Važnost kaledara tada nije bila isključivo numerička, već su oni imali ulogu i u opismenjavanju puka, koje je tada mahom bilo nepismeno.

Rođendanska proslava privela se kraju uz nastup Vladimira Kolarića i Andrije Malkoča Jana na akustičnim gitarama s programom Rock klasike.