Dani draganića

Smanjenje broja nezaposlenih u Karlovcu


Broj nezaposlenih na karlovačkom Zavodu opet je u padu. Nakon kratkotrajnog povećanja u prvom mjesecu 2019.godine, na kraju veljače posao je tražilo 2,2 posto manje osoba te čak 26,9 posto manje nego godinu prije. Po svemu sudeći, dolaskom lijepog vremena i početkom turističke sezone , broj nezaposlenih osoba i dalje bi se trebao smanjivati, na zadovoljstvo građana i djelatnika Zavoda za zapošljavanje.

Zadnjim danom veljače u evidenciji karlovačkog Zavoda za zapošljavanje bilo je 4133 nezaposlenih. To je značajno smanjenje od čak 26 posto u odnosu na prošlu godinu. Smanjenom broju doprinijelo je povećano zapošljavanje- samo u veljači radi zaposlenja sa zavoda je odjavljena 341 osoba, što je 30 posto više nego u 2018.

Tome su pomogle mjere aktivne politike zapošljavanja, posebice Mjera javnog rada. Riječ je o mjeri u kojoj se uvijek radi o društveno korisnom radu; podnositelji su u pravilu udruge, općine i gradovi, a ciljana skupina su najteže zapošljive osobe koje su u evidenciji dulje od godinu dana.

25 posto od ukupnog broja nezaposlenih otpada na skupinu mladih do 30 godina starosti. Većina ih ima nezapošljiva, suficitarna zanimanja, a kao mladi ljudi tek izašli iz školskog sustava nisu još spremni prihvatiti prekvalifikacije , odnosno osposobljavanja koje im Zavod nudi.

Ono što veseli, povećanje je broja novoobjavljenih natječaja na Zavodu. U prva dva mjeseca 2019., traženo je čak 995 radnika.

Ove godine kroz mjere aktivne politike zaposleno je 55 osoba, a lani u isto vrijeme svega njih 26.