“Utjecaj digitalnih tehnologija na dječji mozak- alarm za uzbunu”

Jeste li se ikad zapitali što pretjerano korištenje mobitela, kompjutera i ostalih digitalnih naprava čini djetetovu mozgu? Svi oni koji jesu, imali su mogućnost prisustvovati predavanju doktora Igora Salopeka u karlovačkoj Gradskoj knjižnici pod nazivom “Utjecaj digitalnih tehnologijana dječji mozak- alarm za uzbunu”. Ideja je bila upozoriti roditelje i mlade na moguće štetne utjecaje korištenja pametnih telefona na mentalno zdravlje, a sve u sklopu obilježavanja 18. Tjedna mozga.

Javnosti je poznata demencija kod starijih ljudi, pogotovo Alzheimerova, međutim u stručnim krugovima sve se više govori o pojmu digitalne demencije. Zbog intenzivne upotrebe, prije svega pametnih telefona , kod male dječice i mladih sve se češće primjećuju određena kognitivna zatajenja, tj. oštećenja.

Stručnjaci, prije svega liječnici moraju biti, ističe doktor Salopek, svjesni svoje odgovornosti i pokušati osvijestiti roditelje onih najmlađih kako bi kritički promatrali te interakcije s digitalnim tehnologijama.

Utjecaj digitalnih tehnologija nazdravlje najopasniji je u prvoj godini djetetova života jer je tad razvoj mozga najintenzivniji.

Ipak, u današnje vrijeme sve je teže djeci zabraniti korištenje mobitela, video igrica i kompjutera, jer se nalaze svuda oko nas. Isto tako, roditelji sve manje imaju slobodnog vremena koje mogu kvalitetno provesti sa svojom djecom.
Da su Karlovčani itekako svjesni ovog problema, pokazuje i ogroman broj zainteresiranih za predavanje doktora Salopeka. Ilirska dvorana Gradske knjižnice bila je pretijesna za sve one koji su željeli čuti mišljenje stručnjaka i možda kasnije neke korisne stvari i primijeniti na odgoju svog djeteta ili učenika.