KABA

Klasična glazba u karlovačkim parkovima i kafićima – Noć glazbe i Kava s Bachom

Povodom 334. rođendana Johana Sebastiana Bacha održana je  Noć glazbe i Kava s Bachom. Petu godinu za redom ovu manifestaciju organizira Glazbena škola Karlovac. U Karlovac je tim povodom stiglo više od 200 sudionika iz 12 hrvatskih gradova i Budimpešte. Bach se svirao do ponoći u dvoranama Glazbene škole, a sve se moglo pratiti i izvana na velikom videozidu te putem live streaminga u cijelom svijetu.

Šetajući gradom Karlovčani su imali priliku čuti jedne od najljepših klasičnih kompozicija. Skladbe jednog od najvećih glazbenika svih vremena Johana Sebastiana Bacha širile su se karlovačkim parkovima, a sve njemu u čast na 334. obljetnicu njegova rođenja. Glazbena škola Karlovac dostojno je proslavila rođendan jednog od najvećih glazbenih umova.

-Želimo demistificirati klasičnu glazbu, približiti je običnim građanima da oni shvate kako je klasična glazba važna u njihovim životima. Ujedno smo ušli u projekt Ministarstva kulture Edukacija publike, tako da na ovaj način educiramo stanovništvo, a da oni to ni ne znaju, istaknula je Snježana Mrljak, Ravnateljica Glazbene škole Karlovac.

Na stotine glazbenika i ljubitelja klasične glazbe stiglo je u Karlovac, koji je na jedinstven način obilježio rođendan skladatelja. Ovakve inicijative pozdravljaju i glazbenici iz drugih dijelova Hrvatske, koje se rado vraćaju svirati Karlovac.

-Mi kao glazbenici moramo odgajati publiku, to je ključ svega. Kad dođete van u Beč ili London tamo je normalno da na ulici čujete Johana Sebastiana Bacha, kazao je pijanist Lovre Marušić te zaključio kako je ova manifestacija velika stvar za Karlovac.

Osim noći glazbe, Glazbena škola organizirala je i Kavu s Bachom u lokalnom kafiću. Ovim događajem želi se izaći na ulice, među običan puk, u ugostiteljske objekte te svima pružiti jedinstveno iskustvo klasične glazbe.

-I Kava s Bachom jedan je od načina popularizacije klasične glazbe gdje smo htjeli izaći iz uobičajenih lokacija gdje se takva glazba izvodi, rekla je jedna od izvođačica na Kavi s Bachom i profesorica Glazbene škole Karlovac, Lana Čosić.

Osim popularizacije klasične glazbe, Kava s Bachom organizirala se i kao spomen na Bacha koji je bio veliki ljubitelj kave te koji je skladao melodiju za humoristično – ironičnu Kantatu o Kavi.

omicron