KABA

Dan narcisa obilježen diljem Karlovačke županije

U Karlovcu, Dugoj Resi, Ogulinu, Slunju i Vojniću obilježen je Dan narcisa pod motom Cvijet narcisa protiv raka dojke. Akcija je održana u organizaciji županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, Udruge žena liječenih od bolesti dojke Europa Donna “Agatha” Karlovac i Domova zdravlja navedenih gradova. Cilj je dati podršku oboljelim ženama te podsjetiti sve žene na važnost ranog otkrivanja i značaj redovitih preventivnih pregleda.

Dan Narcisa obilježio se diljem zemlje. Građani su kupnjom buketa narcisa pomogli prikupljanju sredstava za aparat za intraoperativno zračenje. Ova humanitarna akcija u zemlji se obilježava već 22 godine, a u Karlovcu su je ove godine obilježili na dvije lokacije, na tržnici te na korzu.

-Svake godine obilježavamo ovaj Dan narcisa, to je dan posvećen oboljelima od raka dojke. Želimo se posvetiti i ženama koje nisu oboljele da se dozove na preventivne preglede, rekla je Barbara Kruljac Žilić, Predsjednica udruge Europa Donna “Agatha” Karlovac

Brojni građani danas su se šetali s buketom narcisa u rukama. Ovu akciju podržavaju Karlovčani, slučajni prolaznici, koji svojim doprinosom žele biti dio priče u promociji preventivnih pregleda.

-Svake godine podržavam ove akcije i želim da se što više žena izliječi od raka dojke i da imamo zdravu žensku populaciju, istaknula je Mirjana Stanišić.

Uz udrugu Agatha, akciji su se pridružili i članovi upravnog odjela za zdravstvo te patronažna služba Doma zdravlja Karlovac.

-Patronažna služba u sklopu svoje djelatnosti je preventivna služba i patronaža Doma zdravlja Karlovac svake godine podržava ovakve akcije u svrhu prevencije i edukacije žena vezano uz rak dojke, kazala je Jasmina Mikan iz Doma zdravlja Karlovac.

U Karlovačkoj županiji godišnje oboli oko 85 žena, a borbu s bolešću izgubi njih 35. U Udruzi Agatha vjeruju kako se ove brojke mogu smanjiti, te potiču žene da se pokrenu i odluče na besplatan pregled.