11 hrvatskih inovacija nagrađeno na međunarodnoj izložbi u Ženevi

249

Na 47. Međunarodnoj izložbi inovacija održanoj od 10. do 14. travnja ove godine u Ženevi, hrvatski inovatori ostvarili su izniman uspjeh. Ovogodišnje izdanje izložbe bilo je najveće do sada, sudjelovalo je više od 860 inovatora iz 40 zemalja svijeta koji su predstavili više od 1000 inovacija. Sudjelovanje hrvatskih inovatora na izložbi organizirala je Udruga inovatora Hrvatske, uz potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture i Hrvatske gospodarske komore. Hrvatski inovatori još su jednom pokazali visoku razinu inventivnosti te nema sumnje da će se većina prikazanih inovacija pojaviti na hrvatskomi međunarodnom tržištu. Od jedanaest predstavljenih na ženevskoj izložbi dvije su inovacije nagrađene zlatnom, četiri srebrnom i pet brončanom medaljom.

Zlatne medalje osvojile su inovacije Specijalni medicinski madrac ANTIFLUX AGBernarde Cecelje iz tvrtke Bernarda d.o.o. i EKO-MUNDUS JosipaŠinceka iz tvrtke Tipos Resurs d.o.o.

Srebrnom medaljom nagrađeni su Uređaj za održavanje i čišćenje vodenih površina Ervina Matića, Door20four, Pametni pretinac za pohranu ključa apartmana iSimplebase, modularni kalup za betoniranje postolja za motore za klizne ograde Vatroslava Bandića iz tvrtke Bandi-tron d.o.o., teeBoxing Pavla Potočkog.

Brončane medalje zaslužile su inovacije PLUGSY višestruka utičnica s mehanizmom za olakšano izbacivanje utikača Borisa Marića, Razbijač valova Tomislava Pokrajčića iz tvrtke Jel-Tom d.o.o., Čekić s dodatnom udarnom masom Bosiljka Mlikote, Multicamera tracking Hrvoja Bilića i POLISRH Marka Filipovića iz tvrtke HS Produkt.

Hrvatske inovatore na sajmu je posjetila i novoimenovana veleposlanica RH u Švicarskoj Konfederaciji gospođa Andrea Bekić. Nacionalna nagrada Zlatna Arca Udruge inovatora Hrvatske ove godine dodijeljena je Cavasino Luciano Albertu iz Italije, a zaslužnom inovatoru uručio ju je predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture gospodin Ivan Vlainić tijekom svečane dodjele službenih nagrada ovogodišnje izložbe. Član međunarodnog Ocjenjivačkog suda i ovom prilikom je bio gospodin Zoran Barišić koji ovu dužnost u ime Udruge inovatora Hrvatske obnaša već 12. put za redom. Gospodin Igor Dujmović kao tradicionalni delegat Udruge inovatora Hrvatske bio je i ove godine voditelj hrvatske delegacije.