KABA

Projektni dan “Škola nekada” u Dugoj Resi

Osnovna škola “Vladimir Nazor” iz Duge Rese prva je škola iz Karlovačke županije koja je krenula u provođenje Erasmus + projekta pod nazivom “Dijelimo našu prošlost oblikujući našu budućnost”. Učenici viših razreda tako imaju priliku kroz dvije godine posjetiti Englesku, Španjolsku, Nizozemsku, Poljsku i Finsku koje su, uz Hrvatsku, sudionice projekta . Dugoreški učenici su čak u svojoj školi, uz pomoć nastavnika, organizirali edukativne radionice po razredima kako bi svi barem nakratko ušli u svijet prošlosti i naučili ponešto o starim običajima.

U sklopu projektnog dana pod nazivom Škola nekada učenici su imali priliku okušati se u šlinganju, pečenju kolača po starinskim receptima, plesanju a napravili su čak i dramsku adaptaciju starog hrvatskog filma Vlak u snijegu prema istoimenom romanu Mate Lovraka.

Iako su neki uz bake i djedove možda se i upoznali s nekim od ovih starinskih običaja, većini je to bilo posve novo iskustvo u kojem su vidno uživali.

Odabrani učenici, prošlog su mjeseca pet dana proveli u Španjolskoj u sklopu već spomenutog Erasmus plus projekta, a iskustvo je to koje će zasigurnopamtiti cijeli život. Posjetili su sva znamenita mjesta,družili se s učesnicima iz drugih zemalja i dostojno predstavili našu zemlju.

Vrijeme je ipak da se prošlost ostavi tamo gdje joj je i mjesto, tako da se ovi vrijedni malci i njihovi mentori sada okreću sadašnjosti i budućnosti 🙂