Dani draganića

Židovska večera ili Pesah u Karlovcu slavljeni nakon više od 75 godina

Osim što su ovi dani posebni kršćanima i Židovi imaju razloga za slavlje. Naime, u Knjižnici za mlade, u petak, 19. travnja, okupili su se na večeri kako bi se spomenuli Pashe, ili kako je Židovi nazivaju Pesah. U Karlovcu je blagdan slavljen nakon više od 75 godina tradicionalnom Seder večerom. Organizirala ju je praunuka Davida Meisla Tena Bunčić. Bio je to povijesni trenutak prepun emocija.

-Pesah je jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji židovski blagdan, koji se naziva i blagdan oslobođenja ili blagdan kada je nastao izraelski narod, istaknula je organizatorica Tena Bunčić te nadodala kako se kroz večeru prolazi prisjećajući se priče o izlasku Izraelaca iz Egipta.

Hrana je na Seder večeri bila onakva kakvu su je blagovali Židovi netom prije izlaska iz ropstva. Svako jelo ili namirnica simbolični su, kako bi se slavljenici poistovjetili s mukom svojih predaka, pa se tako jelo gorko zelje koje simbolizira gorčinu života u ropstvu, a peršin se umakao u slanu vodu koja je simbol znoja kojeg su Židovi prolijevali.

Na ovaj događaj bili su pozvani svi Karlovčani i prolaznici, ali on je najviše značio onima koji imaju židovske korijene, pa je ovo prije svega bio i emotivan trenutak.

-Značilo mi je više u emocionalnom smislu, iako sam se našla tamo kao laik i nešto malo saznajem o židovstvu, kazala je Sanja Gosta-Jerman, koja je kao najstarija žena u obitelji imala čast pjevati hebrejsku molitvu za Pesah.

Prije gotovo 80 godina u Karlovcu je posljednji put slavljen Pesah, a karlovački Židovi to su učinili na lokaciji Šebetićeve ulice, gdje se danas nalazi neboder, a tada je bila sinagoga.

-Ona je srušena ’60-ih godina pod nepoznatim okolnostima. Žalosno je da je više nema, jer osim što je bila jedna vjerska zgrada, ona je bila i kulturni spomenik, zaključila je Bunčić.

Ovo je bio samo jedan u nizu projekata u sklopu Festivala židovske kulture, koji će i u nadolazećim mjesecima raditi na obilježavanju i njegovanju židovske tradicije.