Dani draganića

Mirko, (Miro) Brozović- dobitnik nagrade za životno djelo Karlovačke županije

Kad šetate Ogulinom i bilo kojeg mještanina pitate za Miru Brozovića, svi će se nasmijati i reći vam da se radi o legendi grada. I zbilja je tako. Gospodin Miro i njegova obitelj već godinama vode uspješan obrt za snimanje i fotografiranje, uz to je gotovo cijeli život posvetio radu u Dobrovoljno vatrogasnom društvu, a jedan dio svoje mladosti radio je i kao zdravstveni djelatnik. Njegovo bogato iskustvo prepoznala je i Karlovačka županija, stoga će mu u petak svečano dodijeliti nagradu za životno djelo.

Mirko Brozović, ili kako ga prijatelji zovu, Miro, rođen je 1937.godine, a od malih nogu razvijao je ljubav prema fotografiji, pa je i zanat završio upravo za tu granu posla. Rođen je u Karlovcu, na Dubovcu, no životni ga je put vrlo brzo odveo u Ogulin, gdje živi i danas i gdje je osnovao svoju veliku obitelj. Naime, Miro je otac troje djece i djed čak osmero unuka. U Ogulinu je neko vrijeme kao radiolog radio u bolnici, no zbog izvanrednih okolnosti bio je praktički primoran otići u prijevremenu mirovinu.

Kako je uvijek bio energičan, radišan i dinamičan, uranjeni odlazak u mirovinu teško mu je pao. Otvaranje foto obrta okupiralo mu je pažnju, pa je veći dio svog vremena provodio upravo u svojoj radnji i na terenu. No, gospodin Miro još je nešto u svom životu jako volio, a to je vatrogastvo. To ne čudi s obzirom na to da dolazi iz vatrogasne obitelji. Brat mu je bio osnivač vatrogasne brigade u Karlovcu, a nećak je profesionalni vatrogasac. Miro je davao krv čak 138 puta, a u dolumentima Crvenog križa uz njegovo ime stoji brojka od čak 150 doza.

Unatoč iznimno bogatom radnom iskustvu, gospodin Miro najponosniji je na svoje unuke i djecu ismatra da su oni njegovo najveće životno postignuće.

Nakon druženja s ovom ogulinskom legendom, sasvim smo sigurni da je Karlovačka županija nagradu za životno djelo odlučila dati u prave ruke.