Dani draganića

Georgiju Paru u spomen…

 Poznati hrvatski kazališni redatelj Georgij Paro preminuo je točno prije godinu dana te iza sebe ostavio brojne ožalošćene članove obitelji, prijatelje i kolege s kazališnih dasaka.

Rođen je 1934.godine., a svoju redateljsku karijeru započeo je još ranih pedesetih godina u karlovačkom Zorin domu. U godinama Gavelline smrti jedan je od članova neformalnog “redateljskog kartela” koji je uvelike utjecao na kazališni život u Hrvatskoj, stvorivši antologijske predstave koje će se zasigurno dugo pamtiti. Posljednja predstava koju je ovaj hrvatski velikan režirao bila je Dobri čovjek Bažulek, koja je svoju karlovačku premijeru imala u veljači 2018., a za koju je tekst napisao Nino Škrabe. Osim što su bili poslovni suradnici, Žorž i Nino bili su i veliki prijatelji. Međusobno su se zvali “gospon pisac” i professore”, a slobodno vrijeme provodili u najdražim kafićima ispijajući kave i u poznatoj jaskanskoj slastičarnici gdje su vodili dubokoumne razgovore.

Privilegiju druženja i rada s Parom imali su i djelatnici karlovačkog Zorin doma- redateljica Sanja Hrnjak koja je velikim dijelom i zaslužna za povratak ovog velikana u njegov Karlovac te mladi glumac Nino Pavleković , jedan od glavnih aktera predstave Dobri čovjek Bažulek.

 Osoba kojoj će Gerogij Paro najvišenedostajati ipak je njegov sin Aljoša koji je ponosan na sve ono što je njegov otac stvarao i na sve što je ostavio iza sebe.

Kako bi se naglasila privrženost Žorža Para karlovačkom kazalištu i kako se njegova djela i doprinos hrvatskoj kulturi ne bi zaboravili, djelatnici Zorin doma odlučili su pokrenuti manifestaciju pod nazivom “Dani Žorža Para”za koju se nadaju da će prijeći u svojevrsnu tradiciju.

 Tako će u petak, trećeg svibnja uZorin domu, u 19 sati biti predstavljena knjiga autora Nina Škrabe “Dobri čovjek Bažulek- Georgiju Paru u spomen”, a u 20 sati istoimena predstava imat će svoju svečanu, 25.izvedbu. Dan nakon, u 20 sati Dramski studio izvest će svoju dobro nam znanu predstavu Jaje,  a cijelu večer zaokružit će otkrivanje biste Giorgia Para u 21 sat.