Dani draganića

Kandidati HDZ-a za EU parlament obišli Karlovačku županiju – “EU parlament je prevažan”

Kandidati Hrvatske demokratske zajednice za izbore za Europski parlament posjetili su u četvrtak, 2. svibnja, Karlovačku županiju. Obišli su Slunj, Rastoke, Saborsko, Plaški, Ogulin i Karlovac. Razgovarali su s građanima o njihovim problemima te im predstavili svoju listu za koju kažu kako je spoj mladosti, iskustva i znanja.

Građanima Hrvatske izbori za Europski parlament nisu odviše bitni. To pokazuju podaci s prvih izbora kada je izašlo oko 20 posto birača, a na idućim izborima izlaznost se povećala za pet posto. HDZ-ovi kandidati obišli su Karlovačku županiju kako bi potaknuli stanovnike da izađu na izbore, jer vjeruju kako je EU Parlament bitan za sve stanovnike Europske unije pa tako i Hrvate.

-Mislim da je prevažan EU parlament, posebice nakon Lisabonskog sporazuma dobio je ogromne ovlasti. To znači da 70 posto zakona koje Hrvatski sabor kasnije transponira kroz odbor za Europske poslove i u Hrvatskoj primjenjuju, istaknula je Dubravka Šuica, Kandidatkinja za EU parlament.

Šuica je od ulaska Hrvatske u Europsku uniju članica Europskog parlamenta, te ističe kako je Hrvatska znatno napredovala u posljednjih šest godina.

-Morate znati da je 10,7 milijardi eura prva omotnica od 2013. do 2020. i nova omotnica od 2021. do 2027. koju upravo sada pregovaramo i koju će Europski parlament izglasovati, od novih 10 milijardi znači za Hrvatsku u dva proračunska razdoblja 21 milijardu eura. To je novac koji služi isključivo za poboljšanje infrastrukture.

Osim Šuice, Karlovac i Karlovačku županiju posjetilo je još pet kandidata za EU parlament. Svako od njih osim zajedničkog razvoja i napretka hrvatske ima domenu kojoj se želi na osobit način posvetiti.

Goranu Pauku bi tako fokus bio na čuvanju digniteta Domovinskog rata i ravnomjernom regionalnom razvoju. Tomislavu Sokolu želja je promovirati i čuvati demokršćanske vrijednosti te raditi na razvoju znanosti, ali i posvetiti se pitanju migracija.

Upravo je sigurnost jedna od najaktualnijih tema ovih izbora, pa svoju politiku ima i Željana Zovko. Ona se u dvije i pol godine rada u EU parlamentu zalagala za stabilnost na području jugoistočne Europe kao i za prava Hrvata iz Bosne i Hercegovine.

Kandidati HDZ-a nakon cjelodnevnog obilaska županije zaključili su dan tribinom o financiranju iz EU fondova u prostorima Aquatike.