Dani draganića

Promjena – korak do sigurnosti

“Promjena – Korak do sigurnosti” trogodišnji je projekt kojeg provodi Ženska grupa Karlovac Korak u partnerstvu sa Centrom za socijalnu skrb Karlovac. Radi se o programu potpore žrtvama, ali i počiniteljima nasilja. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Projekt je započeo 1. lipnja 2017. , a trajat će do kraja svibnja 2020. Resorno Ministarstvo ga financira sa 180 tisuća kuna godišnje. Glavni cilj je doprinijeti razvoju novih socijalnih usluga.

KARLOVACKO

Osim umreženosti svih uključenih, kojoj je cilj kvalitetna razmjena podataka, tu je i konkretna podrška ženama i djeci žrtvama nasilja u obitelji. Godina dana u skloništu najčešće nije dovoljna kako bi se žene osamostalile, ističe Dragnina Mandić-Jakšić, voditeljica skloništa i voditeljica ovog projekta. Trenutno je u tretmanu podrške nakon izlaska iz skloništa sedam žena i osmero djece.

Jedan od specifičnih ciljeva projekta Promjena– korak do sigurnosti je usluga savjetovanja sa počiniteljima obiteljskog nasilja, koje u Korak upućuje Centar za socijalnu skrb, ali se mogu javiti i dobrovoljno. U sklopu projekta uključeno je osam korisnika koje je uputio Centar, a dvojica su se javila dobrovoljno. Kod potonjih se postižu i bolji rezultati jer su motiviraniji, ističe psihologinja na projektu Mateja Bubaš.