” Ljepota lažnog sjaja”

Tridesetak krivotvorenih radova domaćih i stranih autora Karlovčani do 23. lipnja mogu pogledati u kongresnoj dvorani Aquatike. Izložba je to Muzeja policije pod nazivom Ljepota lažnog sjaja. Izložena su lažna djela slikara poput Ede Murtića, Mersada Berbera, Slave Raškaj, Renoara, Dalija, ali i skulpture Dušana Đamonje.

Sustavno prikupljanje ove građe započelo je još 2009. godine kada je Muzej policije preko Uprave kriminalističke policije sa sudovima dogovorio da se nakon pravomoćnih sudskih postupaka krivotvorine ne uništavaju, već predaju Muzeju.

Pojedina istraživanja provedena u posljednjih nekoliko godina pokazuju da od ukupnog fundusa umjetničkih djela, što onih u Galerijama, što na tržištu, je čak 40 posto krivotvorina- i to prema optimističnim prognozama, ističe načelnik Policijske akademije Dubravno Novak.

Ljudi se savjetuju da pri kupnji umjetnina uvijek pogledaju što je na pozadini slike. Već se pri tom prvom koraku može puno toga vidjeti. Poželjno je tražiti i mišljenje stručnjaka te dokumentaicju ili certifikate, ako postoje.

Podsjetimo, izložba ostaje otvorena sve do 23.lipnja a može se razgledati svakim danom od 8 do 19 sati. Poslije toga, izložba seli u Pulu gdje će biti otvorena do kraja ljeta, pa onda na Hvar, u Dubrovnik, Požegu i na kraju u Viroviticu.