Uskoro gradnja novog mosta u Gornjem Pokupju i sanacija već postojećeg

767

Na 18. sjednici Gradskog vijeća Grada Ozlja zamjenica župana Martina Furdek Hajdin i župan Damir Jelić iznijeli su izvješće o stanju projekta izgradnje novog i sanacije postojećeg mosta u Gornjem Pokupju.

Davne 1892. godine izgrađen je postojeći most u Gornjem Pokupju koji se nalazi na državnoj cesti 228 i u nadležnosti je Hrvatskih cesta posljednjih 6 godina. Ograničen je za prijevoz tereta do 15 tona, a tako će ostati i nakon sanacije, rekla je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

Procijenjena vrijednost sanacije mosta je 3,5 mil. kuna bez PDV-a, a sredstava su osigurale Hrvatske ceste d.o.o. U tijeku je postupak javne nabave za izvođača radova, 3. srpnja 2019. otvara se ponuda. Rok za završetak radova predviđen je u okviru četiri mjeseca.

Sanacija obuhvaća pješačke staze, kolničke konstrukcije, sekundarne uzdužne nosače i opremu na mostu.

Sve je bliža i gradnja novog mosta u Gornjem Pokupju. Župan Damir Jelić na sjednici Gradskog vijeća Grada Ozlja investitoru je službeno predao građevinsku dozvolu za izgradnju novog mosta u Gornjem Pokupju. Iako je projekt izgradnje novog mosta započeo još 2010. godine, tek se sada kreće u realizaciju. 

Sveukupna vrijednost novog mosta iznosi 60 milijuna kuna, sredstva osiguravaju Hrvatske ceste, a već sljedeći tjedan pokreće se postupak javne nabave. ‘Do same gradnje mosta postoje još tri rizika koje je potrebno riješiti’, rekla je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin naglasivši tako rizik u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezano za širenje mosta, očekivanje žalbe na građevinsku dozvolu, te javljanje izvođača radova s mogućnošću žalbi ako ih se javi više.

Rok završetka novog mosta očekuje se u dvije godine. Most će imati jednostrani nogostup širine 1,60 m čime se osigurava prolaz pješacima s kolicima, osobama s invaliditetom i biciklistima.