Svečano otvoren 22. Međunarodni festival folklora

Sinoć je u Šancu svečano otvoren 22. Međunarodni festival folklora. I ovoga puta atraktivni gosti iz Guama, Južne Koreje, Kine, Meksika i Ukrajine oduševili su brojne Karlovčane koji su sa zanimanjem pratili njihove raskošne plesove i pjesme. Zbog čekanja viza,skupina iz Obale Bjelokosti nije bila u mogućnosti prisustvovati otvorenju, ali svakako će se vrlo brzo pridružiti ovoj veseloj ekipi te pokazati svo bogatstvo svojih običaja i kulture u danima koji su pred nama.

Ovogodišnja folklorna priča započela je već tradicionalnim defileom ulicama grada koji je privukao brojne znatiželjne poglede, a publiku u Šancu zagrijali su domaćini i organizatori, karlovački Folklorni ansambl Matija Gubec. Svim prisutnima na početku večeri obratio se i direktor festivala Željko Štajcer .

Prvi su nastupili gosti iz Južne Koreje, zatim Ukrajinci te skupina Merizo s otoka Guama. Oni su se predstavili tradicionalnim pjesmama i plesom Chammoro naroda, koji je otok naselio prije tri i pol tisuće godina. Karlovačka publika imala je priliku vidjeti i nastup Beijing Dance Academy iz Pekinga, a to je ujedno bio njihov prvi i jedini nastup u Hrvatskoj ove godine. Na kraju su na pozornicu izišli i Meksikanci koji su bez daha ostavili sve prisutne koreografijom inspiriranom drevnim Aztecima.

Ove egzotične nastupe nažalost nije mogao pratiti gradonačelnik Damir Mandić koji ovih dana boravi u Kanadi, ali je u njegovo ime i ime grada kao vjernog pratitelja MFF-a nekoliko riječi okupljenima uputila zamjenica Andreja Navijalić.

“Iznimno je važno da se naši gosti ovih dana osjećaju kao kod kuće, da ih dočekamo s poštovanjem, ispružene ruke i otvorena srca, kako bi oni sutra bili pravi promotori naše domovine”, istaknula je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin. Ona je ove godine dobila čast i svečano otvoriti 22.izdanje festivala.

Nakon otvorenja u Karlovcu i današnjeg programa u Ozlju, grupe sutra gostuju u Samoboru nakon čega se u srijedu vraćaju ponovno u naš grad. U četvrtak su u Dugoj Resi, u petak u Ogulinu, a u subotu je na rasporedu svečano zatvaranje festivala, ponovno u Šancu. Od srijede Karlovčani mogu uživati i u 2. Okusima svijeta, manifestaciji posvećenoj gastronomiji zemalja sudionica. Nakon prošlogodišnjeg velikog interesa građana, organizatori su se ovoga puta pobrinuli da u ovoj poslastici možemo uživati puna tri dana.