Otvoren Muzej Domovinskog rata na Turnju – simbol junaštva Hrvatskih branitelja

695

Otvoren je Muzej Domovinskog rata na Turnju. Nakon 15 godina rada i truda, otvoren je kao spomen na žrtvu i borbu u Domovinskom ratu, kao zahvala svim braniteljima i civilima koji su braneći Turanj, obranili Karlovac, pa i cijelu zemlju.

Da je Turanj bio ključan za obranu cijele domovine, Karlovčani dobro znaju, ali od sad će to znati svi građani Republike Hrvatske. Svečana atmosfera i prekrasna kulisa ganula je i predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

— Nestvarna je ova večer, a ipak toliko stvarna. Slušajući govore i promatrajući kulise dok se spuštao sumrak, sve je djelovalo nestvarno, a ipak stvarno. Stranci bi nas vjerojatno pitali jesmo li izgradili ove ruševine. Nismo. One su autentično svjedočenje stradanja Hrvatske i hrvatskoga naroda i svih drugih koji su branili Hrvatsku u Domovinskom ratu. A opet, promatrajući i to nebo nad kojim se spuštao sumrak vidjeli ste zrakoplove, kako iza njih ostaju te bijele crte kao predskazanje i pogled u budućnost, istaknula je predsjednica.

Prisutnima se obratio i izaslanik Vlade i ministar branitelja, Tomo Medved, koji je i sam kao dragovoljac Domovinskog rata dobro upoznat sa žrtvom koju su podnijeli branitelji koji su branili Turanj, te kako je muzej čvrsti simbol i zahvala.

-Ovaj muzej svjedoči o veličini jedne generacije, odgovornosti i odanosti prema svojoj zemlji i narodu. stvaranju države temeljene na demokraciji i domoljublju, kazao je ministar.

Ovom prilikom, župan Damir Jelić, nakon prigodnih riječi udijelio je i prvu županovu medalju brigadiru u miru Dubravku Halovaniću, kao zahvalu što je inicirao ovaj projekt i neprestano radio na promociji Turnja kao mjesta posebnog pijeteta.

Svečanoj atmosferi pridonjeli su i karlovački glazbenici, predvođeni dirigentom Vetonom Marvecijem.

Prisutnima se obratio i Gradonačelnik Karlovaca, Damir Mandić.

-Naš muzej Domovinskog rata Karlovac -Turanj, prije svega zahvala je i spomen na ljude koji su darovali vlastiti život i zdravlje za slobodu koju danas živimo, rekao je gradonačelnik.

Ovom prilikom gradonačelnik se zahvalio svima koji su radili na muzeju, a posebne zahvale išle su i Hrvojki Božić, ravnateljici Gradskog muzeja Karlovac koja je devet godina bila ažurna u radu na muzeju.

-Od osnutka Karlovca i drvenog tornja predstraže, do suvremene povijesti sve vojske smjenjivale su se na ovoj lokaciji. Bilo da su tu imale svoje vojarne , skladišta škole za časnike, manufakture za potrebe opremanja vojske pa sve do Domovinskog rata. Kada je bio mjesto crta razdvajanja, mjesto za razmjenu zarobljenika, mjesto za prijem izbjeglica, a zgrada u kojoj otvaramo muzej ne adekvatan, ali slabašan zaklon našim braniteljima, koji su je tada ironično nazvali Hotel Kalifornija.

Hotel Kalifornija, mjesto nekadašnje borbe, krvi, tuge, ali na kraju pobjede, ostaje zauvijek kao simbol junaštva hrvatskih branitelja.