Karlovac postaje pametan grad- pametna parkirališta, očitovanje buke, zagađenosti, vodomjera, topline…

U Gradskoj upravi Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić potpisao je Sporazum o provedbi pilot projekta “Udaljeno očitovanje brojila i senzora – SenzoriKA” zajedno s članom uprave Končar INEM-a Zvonimirom Jurinom i direktorom Odašiljača i veza Matom Boticom. Riječ je o projektu kojim se želi unaprijediti poslovanje gradskih tvrtki, ali i građana Karlovac.

Karlovac kao pametan grad želja je gradskih čelnika, ali i brojnih Karlovčana. U kojem bi podaci bili dostupni i digitalizirani, olakšan svakodnevni život, briga o ekologiji. Sve to odrazit će se i konkretno na život građana. Jedan od projekta je postavljanje senzora i displaya na parkirna mjesta kod Zorin doma, postavljanje senzora na brzu cestu kako bi se mjerila zagađenost, ali i buka. Čistoća će imati uvid u popunjenost spremnika na Korzu, a na deset lokacija Vodovod i kanalizacija će očitavati vodomjere. Toplana će imati mogućnost toplinskog očitovanja u stanovima. Svi ti podaci bit će dostupni na web stranicama grada.

-Ovakvi podaci sigurno će koristiti tvrtkama kod racionalizacije poslovanja. Kada govorimo o racionalizaciji poslovanja tada govorimo o nekakvim novcima, o sredstvima koje tvrtke ulažu da bi mogle odrađivati osnovnu djelatnost, istaknu je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić te nadodao kako su ovakvi projekti u razvijenim i modernim zemljama standard, a cilj Gradskoj upravi je učiniti poslovanje i učinkovitim i racionalnim.

Osim Grada Karlovca u projektu sudjeluje i Končar – Elektronike i informatike te Odašiljači i veze. Končar je poznat po i brojnim informacijskim i komunikacijskim tehnologijama, ali ovaj projekt je i za njih inovativan.

-Ovdje će inovativno biti to da će sve biti integrirano kroz jedan kompaktan sustav. To je benefit za nas kroz ovaj pilot projekt, istaknuo je Zvonimir Jurin, član uprave Končar INEM-a.

I direktor Odašiljača i veza istaknu je kako mu je čast biti djelom ovog projekta te koje su prednosti projekta.

-Drago mi je da je Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Damirom Mandićem prepoznala izvrsnost ovakvih rješenja koja će sasvim sigurno u mnogome u budućnosti promijeniti živote građana grada Karlovca te doprinijeti daljnjem gospodarskom i svakom drugom razvoju, kazao je Mate Botica, direktor Odašiljala i veza.

Vrijednost projekta je 526 tisuća kuna s PDV-om, od čega je Gradska uprava uložila 240 tisuća, a ostalo gradske tvrtke.