Vlada SAD-a Hrvatskoj vojsci donirala šest kamiona i kopač utovarivač

377

Satnija za inženjerijsku potporu Hrvatske vojske postala je bogatija za šest kamiona marke Ford 3542 D i jedan kopač utovarivač (JCB 4CX) koje im je donirala Vlada SAD-a. Vrijednost donacije je 7.801.564,00 kuna.

U vojarni Kamensko u Karlovcu svečano je obilježena primopredaja donacije opreme. Američki veleposlanik Robert Kohorst prisutnima se obratio riječima: “Velika mi je čast biti ovdje danas, i najaviti donaciju teretnih motornih vozila, za potrebe inženjerijske satnije hrvatske kopnene vojske u operaciji potpore mira. Sjedinjene američke države su sretne što su podržale ovaj projekt putem naše inicijative za globalnu potporu mirovnim operacijama.”

Ministar obrane, Damir Krstičević je istaknuo kako je ova donacija jedna od niza uspješnih aktivnosti provedenih u suradnji s veleposlanstvom SAD-a. Naime, vrijednost svih donacija Sjedinjenih Američkih Država Oružanim snagama RH tijekom višegodišnje suradnje od 1996. godine do danas procijenjena je na preko 500 milijuna dolara uključivši 220 vozila MRAP, 16 helikoptera Kiowa Warrior. 

Doniranih šest Ford kamiona te jedan kopač utovarivač služit će za poboljšanje slobode kretanja i održivosti.

Sjedinjene Američke Države donirale su Hrvatskoj i dva helikoptera Black Hawk čija se isporuka tek očekuje.