Zagrebačka župnija proslavila svoj dan

Povodom obilježavanja Dana Zagrebačke županije održana je Svečana sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije u srijedu, 17. srpnja 2019. godine. Prisutnima su se obratili domaćini, ali i gosti. Nakon besjeda podijeljena su javna priznanja, a druženje je nastavljeno uz umjetnički program.

Jedna od najrazvijenijih, najbogatijih i najnaprednijih županija proslavila je svoj Dan. Okupili su se brojni uzvanici, a ovo je bila prilika za istaknuti postignuća Zagrebačke županije. Župan je na svečanoj sjednici istaknuo što je županija sve napravila u posljednjih godinu dana te kako je zadovoljan brojnim projektima i investicijama. Pohvalio se razvojem obrazovanja i količinom sredstava koja ulažu u škole, Centrom izvrsnosti, a najavio je i veliki projekt u poljoprivredi – navodnjavanje poljoprivrednih područja. Istaknuo je i želju da Zagrebačka županija postane sve veće turističko središte kontinentalnog turizma, a vjeruje kako će to postići projektima koji su vezani uz zdravstveni turizam.

Zagrebačka županija osnovana je 17. srpnja 1759. kad joj je carica i kraljica Marija Terezija podarila grb i pečatnjak. Županija se tada prostirala od Zagorja do Križevaca, Siska, Karlovca, preko Gorskog kotara sve do mora. Taj se teritorij tijekom povijesti mijenjao, a u današnjim granicama Zagrebačka županija postoji od 1. siječnja 1997. Županija je od tada itekako napredovala, ali i pomak je postigla i u posljednjih godinu dana.

Osim župana i predsjednika skupštine prisutnima su se obratili i Dražen Bošnjaković, izaslanik predsjednika vlade i ministar pravosuđa, Željko Kolar, župan Krapinsko Zagorski, Vladimir Lončarević, izaslanik predsjednice RH i Željko Reiner izaslanik predsjednika Sabora.