USKA obišla Muzej Domovinskog rata

Članovi Udruge slijepih USKA posjetili su nedavno otvoreni Muzej Domovinskog rata na Turnju. Obišli su ga uz stručno vodstvo kustosice Ružice Stjepanović koja im je objasnila i opisala što se u kojem dijelu Muzeja nalazi i koju priču donosi. Gradski muzej Karlovac je u suradnji s Tiflološkim muzejem iz Zagreba izdao vodič na Brailleovom pismu kojega su članovi USKA-e dobili.

Uz brojne svakodnevne posjetitelje Muzeja Domovinskog rata na Turnju, došli su i članovi Udruge slijepih USKA koji i inače rado obilaze razne kulturne znamenitosti. U Gradskom muzeju Karlovac razmišljali su unaprijed i o posjetiteljima s invaliditetom te su im Muzej Domovinskog rata posebno prilagodili. Tu su dizalo, taktilne staze, vodič na Brailleovom pismu.

Prilagodbom Muzeja osobama s invaliditetom zadovoljni su i članovi USKA-e. Dodanu vrijednost i osobni doprinos ovom je obilasku dala viša kustosica Ružica Stjepanović, podijelivši priču koju Muzej priča s posjetiteljima iz USKA-e.

Istina o Domovinskom ratu tako je doprla i do onih koji ga nisu doživjeli poput Elene Mrkonja, koja je o njemu slušala od obitelji, a ovom je prilikom čitala iz vodiča na Brailleovom pismu. Još snažnije su ovaj obilazak doživjeli oni koji su rat osobno iskusili poput Nade Vidović, predsjednice Mreže slijepih žena USKA. Predsjednik USKA-e Mirsad Bećirović i sam je u mladosti bio sudionik Domovinskog rata, kao i cijela njegova obitelj, stoga mu ovaj Muzej ima posebnu vrijednost.

Muzej Domovinskog rata na Turnju, i prije otvorenja, a pogotovo sada nakon, svakodnevno obilaze brojni posjetitelji pa djelatnici imaju pune ruke posla. Muzej obuhvaća 13 tisuća četvornih metara, a radi se o moderno uređenom kompleksu jedne oronule zgrade, u koju su se branitelji sklanjali tijekom rata te ju nazvali hotel California. Sadrži nekoliko stotina originalnih predmeta iz tog vremena od kojih svaki priča svoju priču. Tu je i vrijedna zbirka naoružanja i vojnih vozila te oko 3,5 sata audio zapisa ratnih događanja, filmova, fotografija,pjesama.