Udruga Milosrđe kroz Centar za beskućnike i brojne projekte školuje svoje korisnike i priprema ih za tržište rada

510

U Centru za beskućnike na Gazi predstavljeni su završni izvještaji četiri značajna projekta. To su “Školovanje beskućnika”, “Karlovac bez ambrozije”, “Proizvodnja povrća i priprema zimnice” te “Javni radovi u gradu Karlovcu”. Karlovački Centar za beskućnike osnovan je kao volonterski projekt, a cilj je bio pomoći ljudima koji su na rubu siromaštva, pružajući im prenoćište, hranu i piće. Danas je Udruga Milosrđe puno više od toga, a svake godine mogu se pohvaliti sve većim brojem aktivnosti i projekata.

Najveći program udruge Milosrđe financiran od ministarstva je »Školovanjem, edukacijom i radnim aktivnostima do povratka u život zajednice«, traje tri godine, a po njemu je udruga postala referalni centar za školovanje beskućnika kroz zanimanja kao što su njegovateljica, monter suhe gradnje, pomoćni kuhar, pomoćni konobar, pomoćni pekar, pizza-majstor, proizvođač povrća, voćar, rukovatelj trimerom, lančanom pilom i kosilicom.

Postoje i plaćeni javni radovi, tu također beskućnici mogu dati svoj doprinos te se osjećati ispunjeno jer pridonose društvu. Ništa od toga ne bi bilo moguće da nema Petra Banića, idejnog začetnika svih projekta koji su da sada realizirani.

Centar za beskućnike Karlovac, podsjetimo, osnovan je 2006. godine pod motom »Ako daš čovjeku ribu, nahranio si ga za jedan dan, a ako ga naučiš loviti ribu, nahranio si ga za cijeli život«. Udruga Milosrđe provodi programe koje financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te Grad Karlovac i Karlovačka županija.