Veleučilište u Karlovcu napola obnovljeno – za sada sve ide po planu

547

Karlovački studenti više neće morati boraviti u starim, neobnovljenim i neprivlačnim prostorijama Veleučilišta u ulici Ivana Meštrovića. Upravo za 2 ,5 tisuća studenata, ali i brojnih djelatnika te profesora obnavlja se Karlovačko veleučilište.

-Cilj projekta je smanjenje potrošnje energije u zgradama javne namjene. Konkretno na ovom objektu mi ćemo unaprijediti energetski razred s D na C, smanjiti emisiju Co2 za 57,3 posto i postići godišnju uštedu toplinske energije za grijanje od 51, 37 posto, kazao je voditelj projekta Robert Vodopić te nadodao kako je projektom predviđena ugradnja toplinske izolacije, vanjskih zidova i krova, zamjena vanjske stolarije PVC, rekonstrukcija sanitarnih čvorova i zamjena postojećih instalacija.

Za sada obavljeno je oko 50 posto radova na energetskoj obnovi. Riječ je o projektu vrijednom
6 milijuna i 541 tisuća kuna, od čega EU sufinancira putem bespovratnih sredstava 3 milijuna i 715 tisuća kuna.

-Kompletna dinamika se u potpunosti ispoštivala, može se sad već vidjeti da je u dijelu postavljena stolarija, da je velikim dijelom i krovna konstrukcija. Svi ovi toplinski uvjeti koji su kroz obnovljive izvore energije – izmjena kotlovnice, unutarnjih konvektora i svih ovih elemenata za buduću sezonu grijanja bit će do samog početka grijanja završeni, istaknula je Vesna Ribar, gradska pročelnica.

Studenti i zaposlenici moći će početkom akademske godine boraviti u prostorijama Veleučilišta, a nastava bi se trebala neometano odvijati. Upravo je za profesore, studente i djelatnike krenula ova obnova kako bi ih se privuklo i zadržalo u Karlovcu.

-Ovakvo ulaganje u infrastrukturu je sigurno jedini ispravan i pravilan put prema podizanju kvalitete visokog obrazovanja, prema podizanju atraktivnosti Veleučilišta, prema privlačenju i zadržavanju ne samo studenata, nego i djelatnika i nastavnika u gradu Karlovcu. Isto tako jedna dodana vrijednost ovog projekta je što i omogućava osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću jednak i ravnopravan pristup visokom obrazovanju, istaknula je Nina Popović, dekanica Veleučilišta.

I Grad Karlovac ulaže svoja sredstva u ovaj projekt. Osim obnove Veleučilišta u tijeku su brojni radovi i obnove raznih institucija u gradu.

-Energetski obnavljamo i stari dio Gradske knjižnice te Osnovnu školu Turanj. Za energetsku obnovu smo kandidirali i sadašnji MIOŠ, to je Osnovna škola Braća Seljan tako da ćemo i s tim projektom krenuti. Isto tako u tijeku su radovi na zgradi Gradske uprave, te kroz nekih godinu dana, imat ćemo energetski obnovljene gotovo sve zgrade koje su u našoj nadležnosti.

Završetak radova na veleučilištu predviđen je za 14. rujna 2020. godine