Svaki pacijent mora na pregled stići u roku od šest mjeseci – inicijativa DIGNITASA

Udruga za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata „DIGNITAS“ pokrenula je inicijativu da se svakom pacijentu omogući specijalistički ili dijagnostički pregled u roku od 6 mjeseci.

Iz udruge kažu kako je trenutna situacija oko naručivanja za preglede  i više nego zabrinjavajuća te da postoje situacije da se u nekim bolnicama čeka na preglede čak i do dvije godine.

U Karlovačkoj županiji u Općoj bolnici Karlovac  do prije par mjeseci ste mogli doći na rendgensku pretragu s uputnicom isti dan, da bi uprava donijela odluku da se odjednom i za tu pretragu treba naručivati i sada pacijenti moraju čekati najmanje tri tjedna. Ne možemo se kao pacijenti ne zapitati kako je to moguće, kako na pretragu na koju se dolazilo isti dan, preko noći se stvorila lista od tri tjedna. A onda s druge strane imamo Specijalističku bolnicu za produženo liječenje u Duga Resi koja je svega par kilometara od Karlovca na istu tu pretragu i dalje dolazite isti dan, pitaju se iu Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata.

Iz udruge ističu kako žele stati na kraj raznim malverzacijama s listama za čekanje pregleda. Udruga je krenula s inicijativom te građani putem Interneta trenutno mogu potpisati peticiju da podrže ovu inicijativu, a nakon peticije poduzet će se daljnji koraci prema nadležnom ministarstvu kako bi došli do rješenja u korist pacijenata na koje se najmanje misli u mnogim situacijama. Peticiju možete potpisati OVDJE.