Prvom adventskom utrkom, započela je nova karlovačka čarolija susreta.  Advent u Karlovcu službeno je otvorio vrata svim posjetiteljima prvom Adventskom utrkom Karlovac, a potom i koncertima grupe Flyer i Singrlica. Svečana ceremonija otvaranja započela je u 17 i 30 kada su zajedno gradonačelnik Damir Mandić te predsjednik udruge Izvan fokusa, Filip Trezner otvorili treći Advent u Karlovcu uz više tisuća posjetitelja.

Manifestacija je započela već u 15 sati dječjim adventskim utrkama gdje su najmlađi trčali Šetalištem dr. Franja Tuđmana. Potom je preko 400 sudionika u božićnim kapicama započelo utrku dugu 3000 metara s ciljem kod bivšeg Kina Edison. Među brojnim amaterskim i profesionlanim atletičarima iz 33 grada Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine slavili su Kristijan Sušilović iz Vojnića i Karlovčanka Helena Valentić. Nakon nastupa Karlovačkih mažoretkinja, prvi glazbeni nastup ovogodišnjeg adventa otvorio je Flyer. Singrlice, kao glavni izvođač večeri još su jednom oduševile Karlovčane i zatvorile prvi dan trećeg Adventa u Karlovcu.

Advent u Karlovcu otvoren je svakoga dana do 30. prosinca od 17 do 23 sata, a vikendima od 16 sati pa sve do ponoći. Program je podijeljen u 3 cjeline, dječju, tradicionalnu i večernju. Nositelj manifestacije je Grad Karlovac, a organizator udruga Izvan fokusa.