Karlovački Sirijci žele raditi – samoinicijativno dolaze na burzu vidjeti ima li posla

10 sirijskih obitelji nedavno je stiglo u Karlovac. Djeca idu u školu, svi uče Hrvatski jezik i polako se integriraju. Od države su na dvije godine dobili stanove, a tu je i novčana pomoć. Većina njih želi i raditi.

Mi želimo raditi, izjava je Sirijaca koju su u nekoliko navrata čuli djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Karlovačkoj podružnici. Pravo na rad i slobodan izbor zaposlenja jedna su od temeljnih ljudskih prava, pa tako Zavod radi na tome da im omogući zaposlenje na Karlovačkom području.

– U prošloj godini Područni ured Karlovac je primio 17 azilanata u svoju evidenciju, većina njih su radno sposobni i vrlo motivirani za rad. Njihova obrazovna struktura je relativno loša. Moramo znati da su to ljudi koji su došli iz Sirije, izbjegli u Tursku prije nekoliko godina i tamo su svi oni radili, tako da radno iskustvo imaju, rekla nam je Ivana Mehle, predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područnog ureda Karlovac

Većina njih dobro je upoznata sa svijetom rada. Najčešće su radili u tekstilnoj industriji gdje su se bavili šivanjem. Među njima su i dva zavarivača, jedan klima instalera i jedan keramičar.

– Njihova motivacija za rad je izuzetno visoka, oni samoinicijativno dolaze kod nas i raspituju se ima li što nova, ima li posla za njih i slično, dodala je Mehle.

Jedan od većih problema je jezična barijera. I u Zavodu, ali i sami Sirijci znaju da će jezik najbolje svladati na poslu. Zavod je trenutno u kontaktu s dvije tvrtke koje su zainteresirane za suradnju.

-Mjerom osposobljavanja na radnom mjestu oni stječu mogućnost da šest mjeseci uče jednostavnije poslove. U tom periodu za njih je zadužen mentor iz tvrtke kojeg plaća HZZ kroz samu mjeru. Također osobe koje se osposobljavaju tih šest mjeseci dobivaju novčanu pomoć, imaju pravo na minimalnu hrvatsku plaću.

Time interes za rad imaju i zaposlenici, ali i poslodavac dok uvodi osobe u rad jer nema nikakvog troška na njih.