U tijeku je 4. LAG natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima koji će preuzeti poljoprivredno gospodarstvo ili koji su već nositelji takvog ali ne duže od 24 mjeseca.

U ponudi su dvije razine potpore. Potpora korisniku kojem će poljoprivreda biti glavno zanimanje i koji će biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 370.625,00 kuna, dok potpora korisniku kojem poljoprivreda neće biti glavno zanimanje i koji neće biti obveznik socijalnih doprinosa po osnovi poljoprivrede iznosi 148.250,00 kuna.

Radi se o potporama za kupnju poljoprivrednog zemljišta, nabavu poljoprivrednih strojeva i mehanizacije, za podizanje trajnih nasada i slično. Na ovaj natječaj poljoprivrednici se mogu javiti do 24. veljače 2020.

Prihvatljivi korisnici su mladi poljoprivrednici sa sjedištem/prebivalištem na području LAG Vallis Colapis koji obuhvaća područje gradova Duge Rese, Karlovca i Ozlja, te općina Draganić, Kamanje, Krašić, Kravarsko, Lasinja, Netretić, Pisarovina, Pokupsko, Ribnik, Žakanje, Žumberak.

Svi koji ostvare potporu kroz LAG-ov natječaj iz programa Ruralnog razvoja moraju zadržati sjedište/prebivalište na području koje obuhvaća djelovanje LAG Vallis Colapisa, ne smiju zatvoriti poljoprivredno gospodarstvo sljedećih 5 godina. Također, sve ono za što je dobivena potpora ne smije biti dano u zakup niti prodano, odnosno ne smije promijeniti vlasnika.

LAG Vallis Colapis je do sada, s ovim posljednjim, objavio četiri natječaja u vrijednosti preko 8 milijuna kuna. Najveći interes za potpore do sada se pokazao na prvom LAG natječaju koji je bio namijenjen malim poljoprivrednim gospodarstvima. Tada je podijeljena 41 potpora u iznosu od 15 tisuća eura. Nakon toga je uslijedio natječaj za ulaganje u preradu poljoprivrednih proizvoda u cilju doprinosa dodatnoj vrijednosti poljoprivrednog proizvoda. Tu su dodjeljene 3 potpore u iznosu od 30 tisuća eura. Na trećem LAG natječaju još uvijek traje postupak odabira projekata gdje će se dodijeliti potpore u iznosu od 50 tisuća eura, ipričala je Tatjana Polović, voditeljica Odjela za ruralni razvoj u LAG Vallis Colapis.