Evidentirano sedam novih, autohtonih trseva u Ozaljsko – vivodinskom vinogorju

FOTO: Pixabay

U suradnji sa Agronomskim fakultetom Zagreb, Grad Ozalj od 2016. godine provodi projekt identifikacije i revitalizcije autohtonih sorti Ozaljsko – vivodinskog vinogorja. U brojnim stoljetnim vinogradima evidentiran je velik broj starih, gotovo isčezlih sorti. Genetičkim analizama utvrđeno je sedam novih, autohtonih trseva jedinstvenih samo za ovo vinogorje te nekoliko izrazito rijetkih sorata interesantnih za daljnja istraživanja. Autohtone sorte potvrđene su na području Vrhovca, Vivodine, Fratrovaca ozaljskih te Svetičkog Hrašća.

U okviru projekta, organizirano je podizanje eksperimentalnog vinograda u Vrhovcu, u kojem je u svibnju 2019. godine posađeno prvih 50 trsova nekoliko dosad utvrđenih autohtonih i rijetkih sorata.

Također, prošle godine Grad Ozalj darovnicom Ministarstva državne imovine ponovo je dobio u vlasništvo povijesnu kuriju Plepelić dvor u Vrhovcu. Na toj lokaciji, uz eksperimentalni vinograd predviđeno je smjestiti budući Istraživačko – edukacijski centar za vinarstvo i lovstvo, s muzejskim zbirkama vinarstva i lovstva.

O projektu istraživanja sorti i aktivnostima koje su pripremljene za razvoj lovstva i vinarstva u ozaljskom kraju, u Plepelić dvoru u srijedu 5.2. od 17 sati govorit će dekan Agronomskog fakulteta prof.dr.sc. Zoran Grgić, voditelj projekta doc.dr.sc.Domagoj Stupić sa Agronomskog fakulteta, znanstveni djelatnici Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo i Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta Zagreb, te Gradonačelnica Ozlja mr.sc. Gordana Lipšinić.