ŽG Korak u prevenciji seksualnog nasilja: Mnogi još uvijek ne prepoznaju seksualno nasilje

Ženska grupa Karlovac Korak u posljednje vrijeme bilježi sve veći broj žrtava seksualnog nasilja, najviše maloljetnika i mlađih punoljetnika. Projektom Korak do podrške, jednokratnom podrškom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 74 tisuće kuna, žele ispraviti taj negativan trend.

Djelatnici Ženske grupe Karlovac-Korak će u sljedećih šest mjeseci educirati sebe za rad s djecom i odraslima na pružanju psihološke podrške u slučajevima seksualnog nasilja, educirat će dvadesetak osnovnoškolaca kako bi mogli prepoznati što je to seksualno nasilje, a u konačnici i žene i djecu koji prolaze kroz njihovo sklonište i savjetovalište.

“Više od 70 posto žena koje su smještene u sklonište su naknadno shvatile da su iskusile seksualno nasilje, iako su u sklonište primarno došle zbog fizičkog i psihičkog nasilja. Upravo zbog tog neznanja -što je dopušteno ponašanje, a što nije- moramo educirati i te žene ali i njihovu djecu.”, rekla je Davorka Bišćan, psihologica i voditeljica projekta.

Seksualno nasilje je definirano zakonom i može se svrstati u tri kategorije: seksualno uznemiravanje, bludne radnje i silovanje.

Ljudi pomoć potraže putem e-maila, društvenih mreža, telefona ili sos linije Ženske grupe Korak koja je dostupna 24 sata dnevno, a javljaju se iz cijele Karlovačke županije te Ličko-senjske županije.

SOS telefon ++ 385 47 655 925