Sigurnost na internetu – nasilnici i lopovi pronalaze put novim, digitalnim kanalima

U Knjižnici za mlade održano je predavanje na temu “Sigurnost na internetu”. Predavanje je održala policijska službenica PU karlovačke za nadzor, planiranje i prevenciju Anita Gračan. Učenike sedmog razreda upoznala je s opasnostima na internetu, cyberbullyingom, kao i s osobama koje imaju skrivene namjere.

-Opasnosti ima dosta, od toga da mogu dobiti razne poruke nepoznatih osoba s nekih lažnih profila gdje se mogu sakrivati razni pedofili, od toga da im se prijeti da će se njihovi kontakti dati svima ostalima ako oni razmjenjuju određene fotografije koje ne bi trebalo razmjenjivati i dugi niz opasnosti koje se skrivaju, istaknula je Gračan.

Policija je do sada zaprimila brojne prijave za ovakve i slične aktivnosti na internetu, gdje su se djeca, ali i odrasli osjećali izloženo različitim opasnostima.

-S porastom nove tehnologije i korištenjem društvenih mreža među mladima i među odraslima, naravno da imamo puno prijava i naravno da ih zaprimamo. Ovom prilikom pozivam sve građane da budu oprezni, ne trebaju biti samo mladi i djeca u pitanju. Tu su i odrasli koji mogu postati žrtve bilo kojeg oblika nasilja i prijatniji putem društvenih mreža, dodala je Gračan.

Dolazi i do ucjenjivanja preko mailova, traže se financijska sredstva, prijetnje da ih neko prati i gleda. Mnoštvo je opasnosti koje svoj put pronalaze novim, digitalnim kanalima pa iz policije pozivaju na oprez i prijavu svih sumnjivih radnji.