Svjetski je dan bolesnika

Zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu- da ozdravi. To je izreka koju često čujemo,a neki od nas se tijekom života nažalost i sami uvjere u njezinu istinitost. Svjetski dan bolesnika odlična je zato prilika za prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, prije svega zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima te brojnim drugim djelatnicima i volonterima. Dan je to kada se podsjećamo na prava koje imamo kad se nađemo u ulozi bolesnika.

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Prigodna Sveta misa održana je u karlovačkoj Općoj bolnici, a predvodio ju je mons. Ferdinand Vražić koji je iskoristio priliku naglasiti koliko je vjera važna u teškim trenucima, trenucima boli i potrebe. Crkva je, naglasio je mons.Vražić, ta koja gleda u svakom bolesniku najveće svoje blago, najveće bogatstvo i koja pruža pomoć i utjehu, kad sve druge nade nestanu.

Sveti Otac Franjo vjernicima je poslao jedinstvenu poruku za ovogodišnji Svjetski dan bolesnika. Ta poruka zapravo su Isusove riječi: Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.