Školovanje djece s teškoćama u razvoju

Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i udruga za djecu s teškoćama u razvoju Zvončići održali su radionicu o podršci učenicima s teškoćama u razvoju kroz profesionalno usmjeravanje. Interaktivna radionica bila je namijenjena roditeljima djece s teškoćama, ujedno učenicima sedmih i osmih razreda osnovnih škola.

Cilj  je bio prije svega upoznati zainteresirane roditelje s oblicima podrške koju mogu ostvarivati njihova djeca u procesu profesionalnog usmjeravanja prilikom odabira srednje škole, a cijelu priču potaknula je predsjednica karlovačke udruge Zvončići, Snježana Čop.

Barbara Dejanović, stručna savjetnica u odjelu za profesionalno usmjeravanje Zavoda za zapošljavanje u Karlovcu bila je ta koja je prisutnim roditeljima pojasnila i približila cijeli postupak profesionalne orijentacije i svih popratnih stvari koje ih očekuju u bližoj budućnosti.

Ono što roditelji djece s teškoćama žele je višekratno testiranje i to ne samo u osmim ili sedmim razredima, već puno ranije, što zasada nije praksa. Isto tako, smatraju da njhova djeca nemaju dovoljno opcija, pa se na kraju moraju zadovoljavati nametnutim programima koji nisu u skladu s njihovim željama. Traže rješenje za te probleme.

S obzirom na to da je ovo bila prva, uvodna radionica na temu pomoći učenicima s teškoćama, još je puno pitanja ostalo otvorenih i puno nedoumica koje će se, vjerujemo riješiti na vrijeme.  Naša djeca, s teškoćama ili bez njih trebaju bezuvjetno biti na prvome mjestu, vjerujemo da se s tim svim slažu.