KABA

Okrugli stol na temu vremenskih ekstrema, poplava, poljoprivrede i koronavirusa

U organizaciji Službe civilne zaštite Karlovac, u petak 28. veljače, u Knjižnici za mlade,  održan je okrugli stol na temu:  Vremenski ekstremi, pripravnost i izazovi za civilnu zaštitu. Na okruglom stolu okupili su se stručnjaci iz područja medicine, poljoprivrede, meteorologije i Hrvatskih voda.

Zbog niza  vremenskih ekstrema okupili su se stručno-znanstvene zajednice, predstavnika lokalnih samouprava i operativnih snaga sustava civilne zaštite. Svatko u svom području bilježi ovakve ekstreme poput “polarnog vrtloga” ili “zvijeri s istoka” te ih  uspoređuje s iskustvima zemljama u okruženju. Osim niza praktičnih mjera koje se poduzimaju, poljoprivrednici su mogli čuti da karlovačko područje bilježi porast učestalosti mrazova, ali i da mogu pratiti vjerojatnost pojave tuče zahvaljujući meteo podacima DHMZ-a i mogućnosti praćenja radarskih slika.

U Hrvatskim vodama trenutno analiziraju nekoliko gorućih pitanja koja postavljaju građani: utjecaj HE Lešće na vodotoke rijeka, razloge prošlogodišnjeg zamućenja rijeke Mrežnice te razloge povećanja dotoka u slivove svih rijeka. Predstavnici lokalnih samouprava dobili su odgovore i na pitanja koja se tiču mjera zaštite od poplava, utjecaja sječe šuma ali i na postojeće predrasude o utjecaju vađenja šljunka iz rijeka ili razlozima pojačane snage vjetrova.

Iz savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede nazočni su upućeni u mjere ruralnog razvoja koje su u tijeku i financiraju se iz fondova Europske unije poput mjere 5 – obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti.

Govorilo se i o koronavirusa  o kojem je jasno rečeno da je samo jedna od mutacija te da nema razloga za pražnjenje polica trgovina, hodanja zdravih osoba s maskama na licu ili „preventivnog“ traženja liječničkog pregleda. Vrijede uobičajene mjere prevencije i higijene.