Sisačko- moslavačka županija broji petero zaraženih korona virusom

142

Sisačko moslavački župan Ivo Žinić, zajedno sa svojim zamjenikom, načelnikom županijskog Stožera civilne zaštite Romanom Rosavcem, ravnateljem Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ dr. Tomislavom Dujmenovićem i ravnateljem županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Inoslavom Brkićem, održao je konferenciju za medije na kojoj su javnost izvijestili o trenutnom zdravstvenom stanju svojih sugrađana i pojačanim mjerama zaštite od koronavirusa. Trenutno broje pet osoba pozitivnih na koronavirus. Zaraženi se nalaze u izolacijskim jedinicama sisačke bolnice, a jedan od oboljelih je i liječnik.

Posebnu pozornost građana izazvala je odluka državnog stožera o zabrani napuštanja prebivališta svima, osim onima koji imaju potrebne dozvole. Župan je zamolio da se svi pridržavaju novih mjera kako bi zaštititili sebe i ostale od zaraze koronavirusom. Isto tako, u skladu sa situacijom, zatražena je i nabavka dodatne zaštitne opreme -maski, odijela, rukavica i navlaka za cipele.  “U ovom trenutku imamo dovoljno te opreme na skladištima, a i u zdravstvene ustanove uvedene su sve mjere”, istaknuo je župan Žinić te dodao da su  sukladno preporukama na ulazima u domove zdravlja i bolnice postavljeni šatori s jedinicama trijaže, tako da nema kontakta s drugim bolesnicima. U težnji da se situacija učini još povoljnijom, SMŽ je nabavila poseban uređaj, UV dezinfekcijski robot, koji uklanja sve viruse i bakterije u bolničkim i drugim prostorima.

Župan je još jednom preporučio da se dolazak u domove zdravlja najavi, da se pacijenti naruče telefonom, kontaktiraju svog liječnika. U domovima umirovljenika je zabranjen bilo kakav kontakt vanjskih osoba, jer je upravo u njima smještena najrizičnija skupina stanovništva. Zajedno sa Zavodom za javno zdravstvo SMŽ, županija provodi pripreme da se nabavljeni PCR uređaj opremi dodatnim kabinetom kako bi  zavod mogao provoditi testiranje na virus.
Postojao je i problem s dolaskom kamiona na granicama, Stožer je odredio tri mjesta za smještaj i prijam kamiona i njihovog vozača.

Podsjetimo na kraju da sisačka policija trenutno kontrolira ulaske i izlaske iz Županije na glavnim pravcima iz smjera Zagreba, dakle Peščenica i Lekenik i na svim graničnim prijelazima. Kontrole su i u Novskoj, iz smjera Dvora odnosno Topuskog. Ukoliko se građani ne budu pridržavali mjera, bit će uvedene i nove kontrolne točke.