Stožer Karlovačke županije: 18 oboljelih od koronavirusa, nove odluke za radnike u Sloveniji

639

Na Stožeru CZ Karlovačke županije potvrđeno je 18 oboljelih od koronavirusa, jedan je pacijent s područja grada Ogulina, a ostali s područja Karlovca. Dvije novooboljele osobe su žene, jedna je bliski kontakt oboljele osobe od ranije, a druga je stigla iz inozemstva. Novooboljele osobe nisu kontakti osoba koje su sudjelovale na sportskom događaju koji se povezuje sa zarazom koronavirusa. Klinička slika ovih pacijenata je blaga, potvrdio je Nikša Antica, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Karlovačke županije.

Do sada je testirana 101 osoba, a četiri nalaza su na čekanju. Što se tiče liječnika, jedan je potvrđen slučaj zaraze u Karlovačkoj županiji još prošli tjedan, a sedam liječnika je u samoizolaciji koja će im uskoro i isteći.

Dežurna ambulanta za sve koji sumnjaju na zarazu koronavirusom je i dalje na adresi Vlatka Mačeka 48 i radi 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu. Broj ambulante je: 091 614 9052. Za sve druge zdravstvene poteškoće građani se trebaju javiti svom obiteljskom liječniku.

Svi Hrvati koji odlaze u Belu Krajinu i Dolenjsku na posao će pri povratku morati u 14-dnevnu karantenu. No, Slovenska vlada je pripremila mjesto za stanovanje tih radnika u Sloveniji ukoliko se odluče na rad u ovoj situaciji. Također ukoliko odluče ostati kod kuće, na poslodavcu je da radniku omogući godišnji odmor, rekla je zamjenica župana Vesna Hajsan Dolinar.

Sukladno uputama Nacionalnog stožera CZ, u Karlovačkoj županiji su organizirani timovi hitne pomoći. Ukoliko je pozivatelj, koji sumnja na zarazu koronavirusom, životno ugrožen, na teren će izaći tim hitne pomoći s propisanom zaštitnom opremom. Ukoliko pozivatelj koji sumnja na zarazu koronavirusom nije životno ugrožen, na teren izlazi tim sanitetskog prijevoza s propisanom zaštitnom opremom.

Uspjeli smo s jednom tvrtkom iz Kanade nabaviti jedan respirator, a uskoro očekujemo još dva. Odluka Nacionalnog stožera je da svi pacijenti koji će trebati respirator će ići u bolnicu u Zagreb, rekla je Vesna Hajsan Dolinar, zamjenica župana Karlovačke županije.