dan_muzeja

U drugoj fazi popuštanja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite RH u utorak, 5. svibnja u devet sati svoja vrata otvara i Gradski muzej Karlovac. Izuzev stalnog postava muzeja u izložbenom prostoru u potkrovlju može se posjetiti i izložba Arheološkog muzeja Istre „Prapovijest u rukama“, autorica Maje Čuka i Đeni Gobić – Bravar. Ova edukativna izložba pomoću arheoloških nalaza prikazuje vrijeme prapovijesti na području Istre kroz životne teme poput krova nad glavom, odijevanja, prehrane, religije i smrti.

Na izložbi je, uz originalne predmete, izloženo i mnoštvo replika originalnih predmeta i idejnih rekonstrukcija te svakodnevni predmeti poput odjeće. Može se vidjeti i replika neolitičkog groba s nalazišta Kargadur kod Ližnjana. Ova replika priča posebnu povijesnu priču o grobu koji datira oko 6.700 godina prije sadašnjosti, a u kojem su bile pokopane žena i djevojčica, okrenute jedna prema drugoj. Analiza DNK pokazala je da žena i dijete nisu majka i kći. Analiza prehrane pokazala je da se dijete hranilo prvenstveno ribom i morskim plodovima, a žena povrćem, voćem i žitaricama te mesom. Razlika u prehrani može biti posljedica osobnog izbora, generalne razlike u prehrani između djece i odraslih, ali i razlike u društvenom statusu.

Muzej i izložba će za posjetitelje biti otvoreni od utorka do petka od devet do 16 sati i subotom od deset do 16 sati. Sve posjetitelje ljubazno molimo da se pridržavaju pravila obilaska koja podrazumijevaju da prilikom ulaska u muzej dezinficiraju ruke, preuzmu zaštitne rukavice i navlake za cipele te da poštuju razmak od 2 metra, upozoravaju iz Gradskog muzeja.