Na današnji dan prije dvije godine preminuo Georgij Paro

Na današnji dan 2018. preminuo je karlovčanin, kazališni redatelj Georgij Paro. Drugi Dani Georgija Para trebali su biti održani 8. svibnja, no zbog koronavirusa neće se održati kako je planirano. U Karlovcu se prošle godine počeli obilježavati ovi dani kako bi se prisjetili svega što je režiser Paro napravio za Karlovac i kulturu. Program se ove godine trebao održati  u Zorin Domu, no umjesto toga napravljen je video uradak, koji možete pogledati na našoj Facebook Stranici Tv4r Karlovac

„Ne mjere se gradovi brojem kuća ni stanovnika, nego se diče svojom kulturom,“ napisao je jedan od najvećih hrvatskih intelektualaca i umjetnika svih vremena Georgij Paro u svojoj knjizi „Razgovor s Miletićem“.
Da, i Karlovac se itekako diči time što ga je Georgij Paro nazivao svojim gradom. Svojom veličinom i odanošću, učinio je taj grad puno vrjednijim.

Prvu režiju ostvario je 1953. godine s Dramskim studijem u Gradskom kazalištu Zorin dom u Karlovcu (J. Kušan, Pepeljuga). U tom istom kazalištu je 1957. godine režirao i svoju diplomsku predstavu (J. Osborne, Osvrni se gnjevno). Posljednja režija velikog Žorža – predstava „Dobri čovjek Bažulek“ – postavljena je u koprodukciji zagrebačkog kazališta KNAP i karlovačkog Zorin doma. Upravo je karlovačka premijerna izvedba te predstave predstavljala posljednje pojavljivanje Georgija Para u teatru. Zadnji puta Georgij Paro poklonio se kazališnoj publici sa pozornice Zorin doma i kao da je tim vraćanjem potvrdio kako tamo od kuda je potekao ostaje zauvijek.

Govoreći o Georgiju Paru, njegov prijatelj iz mladosti i školskih dana dr. Darko Jerinić izjavio je: „Po tome smo jedino isti – uvijek Karlovac i samo Karlovac. Ne mogu se mjeriti s njim, osim po ljubavi prema Karlovcu i da ga nismo nikad napuštali ma što se događalo. Jasno, on je otišao, ali se i vratio.“ I u vremenima dok je režirao Eduarda II u Dubrovniku, Henrika IV u Kaliforniji sa slavnim Michaelom Douglasom, predavao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i američkim sveučilištima, ravnao Dubrovačkim ljetnim igrama u najznačajnijem razdoblju njihove povijesti i dok je bio intendant Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu u najteže vrijeme, nije zaboravljao Karlovac.
Georgij Paro osluškivao je bilo svojega grada. Režirao je i savjetovao, promišljao i razgovarao, davao je i poticao. Bio je vjeran do kraja svom kazališnom izvorištu. I točno, unatoč svemu, nikada ga nije napustio.

Fragmenti iz programske publikacije pripremljene za Dane Georgija Para 2020.