Obilježava se Međunarodni dan muzeja

Gradski muzej Karlovac i ove godine obilježava Međunarodni dan muzeja na temu Muzeji za jednakost: različitost i uključivost. Kustosti Gradskog muzeja za sutra su tako pripremili različite video sadržaje koji su dostupni putem službenog Youtube kanala, a svi zaposlenici su osigurali potrebne uvjete kako bi se građanima i u ovim uvjetima omogućio besplatan ulaz na lokacije.

Posjetitelji  tako mogu besplatno razgledati stalni postav Gradskog muzeja Karlovac i gostujuću edukativnu izložbu Prapovijest u rukama, stalnu izložbu Muzeja Domovinskog rata na Turnju i izložbu Mladi karlovački umjetnici – Bojan Kiski i Alen Sirbubalo u galeriji Vjekoslava Karasa. Ulazak na četvrtu lokaciju muzeja, branič kulu Starog grada Dubovca, trenutno nije moguć zbog sanacije ograde oko vidikovca. Financijska sredstva za drugu fazu obnove starog grada osigurao je Grad, a ponovno otvaranje očekuje se nakon 20. svibnja.

 

U nastavku donosimo kratke opise video sadržaja koji  se danas mogu popratiti na You Tube kanalu Gradskog muzeja Karlovac:

Naslov: Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj za različitost i uključivost
Opis: Kustosice u ovom prilogu predstavljaju Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj kao mjesto na kojem je posebna pažnja posvećena uključivosti osoba s invaliditetom i šalju čestitke povodom Međunarodnog dana muzeja. U videu je predstavljen Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj kao mjesto na kojem je posebna pažnja posvećana uključivosti osoba s invaliditetom. U formi dijaloga dviju kustosica predstavljene su usluge Muzeja pripremljene za osobe s invaliditetom. Istaknuto je se da je nesebično darivanje i solidarnost hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata u samoj srži uključivog koncipiranja Muzeja te je predstavljen ciklus crteža Portreti hrvatskih branitelja Daniela Butale.
Autori priloga: Ružica Stjepanović, viša kustosica Odjela suvremene povijesti od stvaranja RH i Antonija Škrtić, viša kustosica Galerijskog odjela

Naslov: Šetnja kroz prapovijest
Opis: Poslušajte video prezentaciju kustosice Arheološkog odjela o postavu inkluzivne izložbe Prapovijest u rukama. U video prezentaciji su predstavljena razdoblja od paleolitika do željeznog doba, način na koji su ljudi živjeli, kojim su se djelatnostima bavili, u što su vjerovali i kako su učili. Svako razdoblje razlikuje se od prethodnog te svjedoči o razvoju i usavršavanju novih znanja i načina života. Ali usprkos velikim razlikama između prvih ljudskih zajednica i današnjeg društva vidjet ćemo da nas mnogo toga i povezuje. Prapovijest u rukama je gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre.
Autor priloga: Iva Alibašić, kustosica Arheološkog odjela

Naslov: Prezentacija Karte baštine Karlovačke županije
Opis: Krajem 2019. godine izdali smo Kartu baštine Karlovačke županije. Kustosi Gradskog muzeja Karlovac u ovoj video prezentaciji prikazuju kartu kao medij putem kojeg je jasno, sažeto i inovativno prezentirana arheološka baština Karlovačke županije, a koja je ujedno i nedjeljivi dio europskog kulturnog nasljeđa.
Autori priloga: Igor Čulig, kustos Kulturno-povijesnog odjela i Matea Galetić, kustosica Arheološkog odjela