Nema novooboljelih, testira se oko 50 ljudi dnevno, dopuštaju se sajmovi i rad škola stranih jezika

Nema novooboljelih na karlovačkom području. Do sada je u Karlovačkoj županiji uzeto 2.256 uzoraka. Od svih njih zaraženo koronavirusom bilo je 31. Međutim, ponekad se testiranja moraju ponavljati jer prvi test može biti nepouzdan.

-Testovi koje radimo na koronavirus su najnovije generacija testova, najbolje što samo u ovom trenutku mogli dobiti, s vrlo viskom osjetljivošću i vrlo visokom specifičnošću. Love stvarno male odsječke genoma, u ovom slučaju virusa. To je lančana reakcija polimerazom (PCR). Međutim, kao i svaki drugi test tako ni ovaj nije sto posto savršen, ističe Jelica Magdić, Ravnateljica ZJZ Karlovačke županije.

Jučer je uzeto oko 50 uzoraka, a isto toliko uzet će se tijekom dana. Postoje jasni uvjeti za testiranje.

-Postoje indikacije za testiranje. Po savjete doktora opće medicine, epidemiologa, po dolasku iz vana i po pristupanja na veći operativni zahvat trebao bi se napraviti test, rekao je Ervin Jančić, ravnatelj OB Karlovac.

Trenutno su dvije osobe u Županiji zaražene koronavirusom. Jedna je već dulje vrijeme oboljela, dok se novi slučaj zaraze pojavio u subotu. Iako se pojavio novi slučaj, sve mjere i planovi nastavljaju se kako je planirano.

-Danas idu nove odluka što se tiču sajmova, bit će dopušten rad sajmova i omogućit će se rad školama stranih jezika, kazao je Josip ribar, načelnik Stožera.

Stigla je i nova pošiljka zaštitne opreme koja će se raspodijeliti danas i sutra tijekom dana. Pod mjerom samoizolacije nalaze se tri osobe, a u karanteni Grabovac je jedna osoba. Za sada nema naznaka kada će se zatvoriti ova karantena.