Karlovački vatrogasci spremni za ljetnu protupožarnu sezonu iako nema redovnih dislokacija na Jadran

Krenule su pripreme za ljetnu protupožarnu sezonu. Redovnih dislokacija na Jadran za vatrogasce s područja Karlovačke županije ove godine neće biti. Međutim, naši vatrogasci spremni su u roku od dva do tri sata po zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika intervenirati na bilo kojem području Hrvatske ako se za to ukaže potreba, rečeno je na današnjoj press konferenciji u Vatrogasnom centru Karlovac.

Povodom priprema za ljeto održana je smotra vozila, te sjednica Zapovjedništva vatrogasne zajednice Karlovačke županije.

– Na toj smotri je pregledano 27 vozila i imamo u tom modulu spremno za intervencije izvanredne na području priobalja ili bilo gdje na području Hrvatske ukoliko bude potrebno 81 vatrogasca koji su iz redova Javnih vatrogasnih postrojbi i DVD-a, istaknuo je Miroslav Rade, zapovjednik JVP Karlovac

Vatrogasci su osim za ljetnu protupožarnu sezonu spremni za sve situacije. To su pokazali i u borbi protiv COVID-a 19.

-Vatrogasne snage su odrađivale sve ono što se nalogom tražilo od njih. Prije svega su to bile ispomoći našim službama, zdravstvenim djelatnicima, Crvenom križu, a poglavito policiji vezano za kontrolu provedba određenih mjera, rekao je Goran Franković, Zapovjednik VZ Karlovačke županije

Uz borbu s koronavirusom, vatrogasci su prvoj polovici ove godine imali i mnoštvo redovitih intervencija.

-Od prvog siječnja do danas ŽVOC Karlovac evidentirao je 619 događaja, što je za 97 manje nego u istom razdoblju prošle godine, angažirano je ukupno 3.186 vatrogasaca i 1.046 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija, čak 467 je požarnih intervencija, 115 tehničkih intervencija, 13 događaja s opasnim tvarima i 24 ostala događaja, kazao je Franković.

Veliki izazov i ove su godine bili požari otvorenog prostora. No, Franković ističe kako vatrogasna zajednica konstantno radi na osvješćivanju građanstva o spaljivanju na otvorenom te potrebnim mjerama opreza. Rezultat se vidi, jer se veličina opožarene površine smanjila, a ove godine nije bilo ni stradavanja građanstva po pitanju požara na otvorenom.