Spomendan je Svetog Josipa – zaštitnika Hrvatske

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa na Dubovcu danas je posebno svečano. Cijeli dan traje proslava spomendana svetog Josipa, zaštitnika Hrvatske.

Hrvatski Sabor je na svom zasjedanju 9. i 10. lipnja 1678. godine donio jednoglasnu odluku da se Sveti Josip proglasi nebeskim zaštitnikom Hrvatskog naroda. Tada je u saborskom protokolu zapisano „Sveti Josip, Krista Spasitelja vjerni branitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnog zaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru od redova i staleža jednoglasno je odabran“.

Biskupska konferencija donijela u Zagrebu, 300 godina kasnije, zaključak 15. travnja 1987. da crkva svetog Josipa u Karlovcu postane Nacionalno svetište svetog Josipa Crkve u Hrvata. Pa se tako u Nacionalnom svetištu  svetog Josipa danas obilježava ovaj spomendan trima misnim slavljima, a proslavi su prethodile brojne pobožnosti posljednjih mjeseci.

Središnje misno slavlje je u 18 i 30 sati, a predvoditi će ga Tomislav Markić ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu.