KABA

Koralisti Sisčke biskupije nastupili u Josipovom svetištu

U Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu u nedjelju, 28. lipnja, večernju svetu misu animirao je ansambl Koralisti Sisačke biskupije pod ravnanjem prof. Jelene Blašković uz orguljsku pratnju vlč. Roberta Jakice i Katarine Mandić.

Nakon misnog slavlja uslijedio je koncert ansambla Koralisti Sisačke biskupije koji je osnovan u svibnju 2020. godine s ciljem njegovanja sakralne glazbene baštine, a o blagdanu svetog Kvirina, zaštitnika grada Siska i Sisačke biskupije u istomenoj bazilici. Iako se 4. lipnja 2020. godine po prvi puta Ansambl predstavio, u Nacionalnom svetištu svetog Josipa po prvi je puta od svog osnutka održao koncert na poticaj rektora Antuna Sentea, a povodom predstojeće proslave dana grada Karlovca.

Članovi Ansambla koji su nastupali na večernjem koncertu su Margareta Klobučar, Jelena Blašković, Monika Pranjić, Tihana Herceg Ivšić, Iva Mihelić, Katarina Mandić, Mario Šarić, Luka Celić i vlč. Robert Jakica.
Program koncerta bazirao se na skladbama sisačkog svećenika i skladatelja Matije pl. Ivšića (1894.-1963.)

Ivšićevo skladanje pučkih popijevki bilo je namijenjeno za sve, za narod, svrsishodno liturgiji, lako pamtljivo, jednostavno i shvatljivo puku, kratkih melodija, bez pretjeranih ukrasa uz dominaciju jednog motiva. Skladatelj je objavljivao neke skladbe u Glasniku sv. Josipa, a jedno od njegovih djela posvećeno je upravo tom svecu. Skladba Sv. Josipu nije objavljena u Glasniku sv. Josipa već u časopisu Sv. Cecilija u kojem se naglasak stavljao na razumijevanje liturgije i liturgijskog pjevanja.