Želite li se okušati u drugačijem obliku veslanja? Dođite u Dugu Resu

SUPovi na rijeci Mrežnici

SUP je sport koji je u posljednjih nekoliko godina doslovno postao hit, a odnedavno ga sve češće srećemo i kod nas, kako na moru, tako i na rijekama te jezerima. Ovaj rastući trend prihvatila je i Sportska zajednica Duge Rese, pa ovih dana omogućuju sumještanima da se okušaju u ovom, drugačijem obliku veslanja – i to potpuno besplatno.

Športska zajednica Duga Rese i Grad Duga Resa organiziraju i ove godine aktivnosti na gradskom kupalištu. Novost je mogućnost korištenja SUPova, svakog dana, do 06.rujna, između 16 i 18 sati. Prethodno znanje i iskustvo nije presudno, naime svi oni koji požele stati na SUPove, proći će prvo kratku obuku.

Stand Up Paddling (SUP) zapravo je stajaće veslanje na dasci. Sport potječe s Havaja gdje su ga surferi izmislili u danima kad nije bilo dovoljno vjetra za surfanje. Povjesničari ističu da se ova aktivnost prvi put bilježi u 60-im godinama prošloga stoljeća kad su Waikiki Beach Boys stajaće veslanje na dasci koristili za prijevoz.

Osim kao fizičku aktivnost, SUP mnogi koriste i za meditaciju, budući da se radi o izolaciji čovjeka s prirodom. Tako da za one koji žele više- udruga Z-active, organizira i SUP Yogu.

Svi koji nisu u mogućnosti doći u Dugu Resu ovih dana, veslanje na supovima mogu probati i u drugim mjestima, diljem Lijepe naše. Najam SUP opreme iznosi oko 10 eura na sat, a oni koji se odluče kupiti vlastitu, moraju biti spremni izdvojiti od 700 do 1700 eura, ovisno o kvaliteti daske.