Europski dan sporta u Karlovcu

Europski tjedan sporta inicijativa je Europske komisije za promicanje športa i tjelesne aktivnosti koja se ove godine održava šesti put. Osmišljene su nove aktivnosti, a nastavlja se i s radom na već postojećim uspješnim aktivnostima. Glavna tema kampanje za Tjedan sporta i dalje je „#BeActive“  kojom bi se trebalo potaknuti javnost da bude aktivna, ne samo tijekom tog tjedna nego i cijele godine.

Šport i tjelesna aktivnost znatno pridonose dobrobiti građana. Međutim, rezultati nedavnih istraživanja pokazuju da je razina tjelesne aktivnosti trenutačno u stagnaciji, a u nekim državama čak i opada. Europski tjedan sporta odgovor je na taj izazov. Nedostatak tjelesne aktivnosti nema samo negativan učinak na društvo i zdravlje ljudi, već uzrokuje i gospodarske troškove. Preko športa možemo poslati snažnije poruke tolerancije i osnažiti građanstvo diljem Europe. Promicanje uloge športa kao sredstva društvene uključenosti pomoći će u rješavanju trenutačnih izazova s kojima se suočavamo kao društvo.

Karlovac je  jedan od brojnih gradova koji su se  priključili  ovom važnom događaju. Na igralištu Sokolskog doma održana je press konferencija na temu stanja EU , a iznesen je i osvrt na Europski tjedan sporta. Sve je započelo uvodnim govorima nakon čega su se predstavili razni klubovi, poput HRK Karlovca i RK Škole rukometa Karlovac.

Održan je ovom prilikom i okrugli stol na temu „Važnost sporta za pojedinca i društvo“. Neki od sudionika bili su bivši rukometaš Vlado Šola, zamjenica župana Karlovačke županije Vesna Hajsan-Dolinar, Darko Vučić iz Ministarstva turizma i sporta, Zrinko Čustonja sa Kineziološkog fakulteat u Zagrebu, subspecijalist dijabetolog-endokrinolog Dragan Božičević, nogometni trener Sanjin Lucijanić te trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević.

Za ovu prigodu dramska skupina Gimnazije Karlovac snimila je skeč na temu sporta koji se prikazivao na video zidu.